Elsikkasztották a rászoruló gyerekek ebédpénzét

Akár öt éves börtönbüntetést is kaphatnak azok az állami köztisztviselők, akik rászorulók helyett a saját gyerekeiknek és a barátaiknak rendeltek ingyen reggelit és ebédet New Jersey-ben.

Hat amerikai köztisztviselőt, köztük egy szociális munkást és egy védőnőt vádoltak meg állami pénzek ellopásával és csalással a New Jersey állambeli Trentonban. A gyanú szerint a nők összesen legalább 10.000 dollárt sikkasztottak el a Nemzeti Iskolai Ebéd Program kasszájából. A kezdeményezés lényege, hogy nehéz sorsú, rászoruló gyerekeknek biztosítsanak reggelit és ebédet ingyen vagy rendkívül kedvezményes áron. A vádlottak azonban a saját és ismerőseik, barátaik gyerekei számára igényeltek ételt, noha a családjaik bevétele nagyon magas volt. A vizsgálatok szerint akadt olyan köztisztviselő, aki a fizetése felét vallotta be az igénylőlapon, és letagadta, hogy a férjének lenne bármilyen bevétele. Egy másik nő a három gyereke után fejenként 862 dolláros kedvezményt kapott, pedig a család évente 115 000 dollár (csaknem 25 millió forint) kosztpénzből gazdálkodhat.

Az ügyészség szerint a csalás az egész államra kiterjedt. Az ellenőrök eddig már száz olyan nevet találtak az igénylők listáján, akik jogosulatlanul kaptak ingyen iskolai menüt.
– Ha állami támogatásokat csalnak el, az évente több millió dollárjába kerül az amerikai adófizető polgároknak. Elfogadhatatlan, hogy állami köztisztviselők – akik az adófizetők pénzéből kapják a fizetésüket – azért hazudnak a bevételeikről, hogy megcsapolják az adóbevételeket, ráadásul egy olyan programot károsítanak meg, amely tápláló ételekkel próbál segíteni rászoruló gyerekeken – mondta John Hoffman megbízott főügyész.

A hivatalos adatok szerint tavaly több mint 653.000 diák kapott ingyenes vagy kedvezményes reggelit és ebédet New Jersey államban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez