Obama elkötelezett a bevándorlási reformra

Az amerikai elnök bejelentette, hogy rendeletben, a kongresszus megkerülésével fogja megváltoztatni a bevándorlási szabályokat.

A szenátus már több mint egy éve elfogadta a bevándorlási törvények reformjáról szóló, a demokraták és a republikánusok által is támogatott kompromisszumos törvénytervezetet, azt azonban még a képviselőháznak is helyben kellett volna hagynia, hogy életbe léphessen. A képviselőházi republikánusok azonban azóta folyamatosan akadályozzák, hogy szavazásra kerüljön a tervezet, és ezt Barack Obama megelégelte.
A Fehér Ház kertjében tett bejelentéssel tudatta, hogy kész az elnöki hatalmat felhasználva saját kezébe venni a döntést, megkerülve a kérdést pártpolitikai célokra felhasználó képviselőházi republikánusokat. “Amerika nem várhat” rájuk – jelentette ki az elnök. A Fehér Ház közlése szerint Obama azután döntött erről, hogy John Boehner republikánus házelnök közölte vele, hogy idén már biztosan nem fog szavazni a képviselőház a tervezetről.
Obama első lépésként a nemzetbiztonság összes szabadon mozgatható emberét a Egyesült Államok déli határvidékére küldi, hogy biztosítsák a határt, és segítsenek az elnök által “humanitárius krízisként” jellemzett helyzet megoldásában. A déli határon az elmúlt időszakban rengeteg egyedül, szüleik nélkül az USA-ba érkezett gyereket fogtak el a határőrök, és a menekültek ellátása egyre nehezebben megoldható problémát jelent a hatóságok számára.
Közben az elnök tanácsadói terveket készítenek arról, mint tud tenni az elnök a bevándorlási törvények megváltoztatására, és az ABC információ szerint már nyár végére konkrét lépések várhatóak. Feltehetően visszafogják az illegális bevándorlók kitoloncolását, és lehetőséget teremtenek arra, hogy legálisan maradjanak az Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez