Elképesztő divat – mosoly metszőfogak nélkül

Azt hinnénk, azoknak hiányoznak a felső metszőfogaik, akik iszonyatosan szegények, és nem tudják megfizetni a kihullott fogak pótlását. Pedig vannak, akik éppen azért fizetnek komoly összegeket, hogy menő fogorvosok szabadítsák meg őket fogaiktól. mert úgy állítólag szebbek. Hát ki tudja.

Fokváros Dél-Afrika legtrendibb városa, egyáltalán nem szegény hely, mégis itt a legtöbb fogatlan ember. És mindnek a felső metszőfogai hiányoznak. De ez tényleg nem a nyomor jele – hanem új divat. A fogakat orvosok húzzák ki, egészséges páciensekből.

Egyesek a régi időkig vezetik vissza ennek a szokásnak a történetét – de hogy pontosan mi az eredete, azt csak találgatják. Van, aki szerint a rabszolgatartók tépették ki a rabszolgák fogait, hogy így emlékeztessék őket alávetett mivoltukra, mások szerint viszont éppen a rabszolgaságból felszabadult malájok hozták be ezt a szokást, amivel felszabadulásukat ünnepelték.  Más kutatók szerint viszont a modern utcai bandákban vált csak szokássá a testmódosításnak ez az egészen különös változata, a bandához tartozást jelezte, egyfajta beavatást jelentett.

Megint mások egyszerűen – mondjuk úgy – “szocio-szexuális” okokat  feltételeznek. Ezért is nevezik ezt nemes egyszerűséggel “szopós szájnak”. A politikailag korrekt megnevezés viszont  – ma már – “lapos mosoly”.  Mára Dél-Afrika, sőt Afrika más területein is kezd megjelenni. Európába – egyelőre – nem jött el ez a divat.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez