A holokauszt áldozatának lánya visszakapta apja festményét New Yorkban- 70 év után

Liebmann Mayer professzor képeit és bútorait személyesen Göring marsall rabolta el Párizsban. A new yorki Holocaust Claims Processing Office most kárpótolta lányát, aki az Egyesült Államokban él.

Egy XVII. századi olasz festő képét és 165 ezer eurót kapott Liebmann Mayer professzor egyetlen örököse több mint hetven évvel a holokauszt után. Édesapja művészettörténész és műgyűjtő volt Németországban. Münchenben élt. Hitler hatalomra jutása után Franciaországba menekült, amikor a nácik Párizst is elfoglalták, akkor elfogták Mayer professzort is. Megkínozták, hogy elárulja: hova rejtette a műgyűjteményét. Az értékes képeket, bútorokat és régi könyveket azután személyesen Göring birodalmi marsall szerezte meg, aki élen járt a gazdag zsidók kifosztásában. Liebmann Mayer professzor Auschwitzba került, ahol 1944-ben meghalt. Műgyűjteményének legnagyobb része eltűnt.

Egy képe, melyet Giovanni Battista Moroni, XVII. századi olasz festő készített, bekerült a francia közgyűjteménybe. A Louvre-ban is látható volt. A new yorki Holocaust Claims Processing Office hosszas pereskedés után most szerezte vissza a képet a holokausztáldozat lányának. Minthogy a műgyűjtemény legnagyobb része nem került elő, így az egyetlen örökös még 165 ezer eurós kártérítést is kapott, több mint hetven évvel azután, hogy édesapját megölték Auschwitzban.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez