Afrikai kultúra sztárelőadókkal a Sziget Fesztiválon

Afrikai djembe dob – és táncoktatás. Szenegáli dj, kézműves-foglalkozás, ingyenes utazási tanácsadás, érdekes beszélgetések, afrikai hangulat , afrikai bazár és rengeteg tánc-és zene. Vendégfellépő Abdoul Camara Szenegálból. Látogass el az Afro Latin Stage és Világfalu programhelyszínre augusztus 10-16 között, a Sziget minden napján, 12 és 19 óra között!

Afrika – programok az Afro Latin Stage és Világfalu programhelyszínen!

DANCE & RYTHM IN THE VILLAGE

Augusztus 10 – 16 között minden nap

12.00 – 13.00 Capoeira workshop

13.00 – 14.00 Cuban salsa & rumba workshop – Yosmell Calderón Mejias

14.00 – 15.00 Afro-Carribean dance workshop – Black feeling Paulo de Jesus (Angola)

15.00 – 16.00 Nyugat-Afrikai djembe dobtanítás – Ballet Sory Camara (Guinea-Senegal)

16.00 – 17.00 Afrikai tánctanítás – Ballet Sory Camara (Guinea-Senegal)

17:00-17:30 Beszélgetés Afrikáról az Utazz Afrikába Utazási Iroda Afrika info-pontnál!

AFRICAN ART & CULTURE IN THE VILLAGE

Augusztus 10 – 16 között minden nap 12.00 – 19.00 óra között

Kézműves foglalkozások az Afrikai Szabóság és a Kultúrafrika Alapítvány szervezésében:

– Észak-afrikai henna festés; Afro batik; Ékszerkészítés afrikai textilekből és gyöngyfűzés; Afrikai törzsi arcfestés; Afrikai jelmezben fotózkodás; Afro hajfonás.

Irány Afrika info-pont -tudj meg többet Afrikáról

Az Utazz Afrikába Utazási Iroda szervezésében: Utazási tanácsadás; Információ afrikai fesztiválokról, zenéről; Beszélgetés Afrikáról, kultúráról.

CHILLOUT & RELAX IN THE VILLAGE

Augusztus 08 – 16 között minden nap

 Jamaican Cocktail Bar; Caribbean Lounge;Afro Bar; Marrakesh Shiazo Bar

AFRIKAI VONATKOZÁSÚ FELLÉPŐK A SZIGET FESZTIVÁLON!

EURO-AFRICAN PLAYGROUND:

Hol? Fidelio Classical & Jazz Stage

Mikor? aug.16. vasárnap 0.00-13.00

Juhász Márton dobos 2011-ben azzal a céllal hozta létre a „Játszóteret”, hogy egy barátságos helyet teremtsen, ahol zenészek és hallgatók közösen fedezhetik fel a világ talán leglüktetõbb zenéit. A közönséget dús hangzású, ritmikus számok várják, melyek bármilyen koncertteremben képesek megteremteni egy lagos-i forgalmi dugó vagy kinshasai piac hangulatát. A dalok erõs lüktetésüknek köszönhetõen tökéletes alapot szolgáltathatnak akár a tánchoz is. Résztvevők: Ibrahima Cheikh Fall (Ibro) – djembe, balafon, ének; Ávéd János – szaxofon; ifj. Tóth István – gitár; Fenyvesi Márton – gitár; Gotthárd Mihály – gitár; Tálas Áron – billentyûk; Mogyoró Kornél – ütõhangszerek;Kiss Benedek – basszusgitár; Juhász Márton – dob.

HELSINKI-COTONOU ENSEMBLE:

Hol?MasterCard Világzenei Színpad

Mikor? aug. 13. csutortok 16.00

A Helsinki-Cotonou Ensemble mindössze hároméves múltra tekint vissza, és három mondatba a története is belesűríthető. 2012 januárjában három mindenre elszánt finn muzsikus nekivágott Beninnek, hogy minél mélyebbre ássa magát a voodoo ritmusokban. Hat hetet töltöttek ott, és közben összeálltak három benini muzsikussal, sőt egy lemezt is felvettek, amit Beaucoup de Pimentcímmel adtak ki 2013 tavaszán. Ahogy a tekintélyes fRoots magazin írta, úgy hangzik, „mintha a WeatherReport és Fela Kuti találkozott volna”, vagyis a hetvenes évek dzsesszrockját és afro beatjét forrasztotta egybe. 2014 őszén Fire, Sweat&Pastis címmel egy újabb albumot tettek az asztalra. Ez kevésbé dzsesszes, inkább „csak” annyi az ambíciója, hogy ne lehessen megállni folyamatos tánc nélkül. Egyszóval, egy dögös afrofunk és afrobeat lemez született, a mélyen elragadtatott, voodoo-s fajtából, a zenekarvezető JanneHalonen izgalmas gitárjával, erőteljes fúvóskarral és a nyugat-afrikai énekesek egyik legjobbjával, Noel Saizonouval. Mióta csak megjelent, rendszeresen műsorra tűzik a világzenei rádiós DJ-k, különös tekintettel a kislemezen is megjelent Djigbo című remekműre. Elvégre – amiként koncerten is – kihagyhatatlan.

IRIE MAFFIA:

Hol?Nagyszínpad

Mikor? aug. 10. hétfő 19.30

A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar koncertzenekarrá nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó banda igazi supergroup: nemcsak a négy (!) frontember – Sena, MC Columbo, MC Kemon és Busa -, de a mögöttük álló zenekar is jócskán letett már a hazai – és nemzetközi – zenei élet színpadára. 2013-as albumuk, a Nagyon jó lesz rengeteg, a szó jó értelmében vett slágert tartalmazott.  Az idén 10 éves fennállását ünneplő zenekar a hazai fesztiválpaletta minden lehetséges színpadán koncertezett a Szigettől a Balaton Soundon át a Volt fesztiválig, 2015-ben pedig az a megtiszteltetés érte őket, hogy a Sziget Fesztivál idei himnuszát ők adhatják. Az erre az alkalomra készült Easy As One, Two, Three című dal volt az előhirnöke az áprilisban megjelent vadonatúj albumnak, ami a X. címet viseli. A 2015-ös év a 10 éves jubileumé lesz, és ehhez vadonatúj koncertprogram is jár. Az újragondolt műsorban a zenekar megmutatja, honnan indult, és hová jutott el egy évtizedes működése során. A régi slágerek ugyanúgy helyet kapnak, mint az aktuális album dalai.

KWABS:

Hol? A38 Színpad

Mikor? aug. 16. 18.30

A ghánai származású, londoni születésű, 25 éves Kwabs generációjának kimagasló tehetsége. Jazz tanulmányai, tévés tehetségkutatós szereplése és virálisan terjedő feldolgozás-videói után tavaly jelent meg első EP-je. A hihetetlen sikereket és népszerűséget elért Walk című kislemeze októberben debütált és a legtöbb országban aranylemez lett. A finoman melankolikus, neo-soul és “Synth&B” stílusban utazó Kwabs szeptemberben megjelenő bemutatkozó nagylemeze az év egyik legjobban várt kiadványa, reméljük, a Szigeten minél több új dalt hallhatunk majd róla

NOURA MINT SEYMALI:

Hol? MasterCard Világzenei Színpad

Mikor? aug. 15. szombat 18.15

SOUL SURGE:

Hol? British Knights Europe Stage

Mikor? aug. 10. hétfő 13.00

A zenekar alapítása a dél-afrikai származású Herby Shaw (ének, rap) és Sánta Dániel (dob) találkozásával történt. Egy improvizációs esten ismerkedtek meg, ahol az együtt zenélésnek egy új zenekar lett az eredménye. Dani gitáros posztra a meglehetősen fiatal, de már saját kiadású szólóalbummal rendelkező Kiss Miklóst hívta, akivel már korábban más formációkban játszottak együtt. Herby billentyűs posztra Kottmayer Krisztit kérte fel, akivel korábban futólag zenélt. A kezdeti próbálkozások után 2012 szeptemberében lett teljes a felállás Paczári Viktor basszusgitárossal, aki jelenleg a Zeneművészeti Egyetem hallgatója.

Mindössze egy hónappal a megalakulás után a zenekar benevezett a Könyvtár Hangja tehetségkutatóra, ahol a több hónapig húzódó fordulók után győztesként került ki. A nyeremény stúdióidő volt, aminek köszönhetően 2013 márciusában megjelent a Stay Down című háromszámos bemutatkozó anyag. Két dalukat azóta is játssza a Jazzy Rádió, a Rádió Q, ezen kívül több vidéki rádió is műsorára tűzte.

2014-ben a zenekar sikeresen pályázott a Cseh Tamás program kezdő zenekaros alprogramjában, aminek köszönhetően hamarosan elkészül az első Soul Surge album. Szintén egy, a Cseh Tamás programban meghirdetett pályázatnak köszönhetően, az együttes egy közös turnén vett részt a Pannonia Allstars Ska Orchestra-val 2015 tavaszán. Jelenleg is folynak az album munkálatai, ami hamarosan egy videóklippel együtt fog megjelenni a nagy közönség előtt.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez