7 tény, amit nem tudtál Ukrajnáról

Annak ellenére, hogy szomszédos állam, és hogy az utóbbi időben reflektorfényben áll, nem sokat tudunk Ukrajnáról. Például, mi köze a McDonald’s-hoz? Vagy mit köszönhet neki Gershwin?

1, A világ legnehezebb repülőgépét az ukránok készítették. Az Antonov 225 Mriját a szovjet űrprogram részeként fejlesztették ki az 1980-as években, eredetileg az egyik hordozórakéta részegységeit szállította volna. A maximálisan 640 tonnás felszálló tömegű gép 250 tonna hasznos terhet bír el.

Antonov_An-225_Mriya,_Antonov_Design_Bureau_AN1916372

2, Bár az ukrán konyha nagyon ízletes és változatos, a hamburger is nagyon népszerű. A McDonalds harmadik leglátogatottabb étterme Kijevben van, ahol évente legalább két millió rendelést vesznek fel.

3, Szintén az ukrán fővárosban található a világ legrövidebb főutcája. A Hrescsatik mindössze 1.200 méter hosszú.

4, Ugyanakkor a legmélyebb metróállomás is Kijevben van. Az 1960-ban épült Arzenalna metróállomás 105,50 méter mélyen húzódik a földfelszín alatt. Vitatja azonban ezt a címet a szentpétervári Admiralitás metróállomás, amely a tengerszinttől számított 102 méter mélyen fekszik.

Arsenalna_metro_station_Kiev_2010_02

5, Bár olasz az egyik leghíresebb ária, az O sole mio, mégis van köze Ukrajnához. Giovanni Capurro 1898-ban kérte fel Eduardo Di Capua-t, hogy szerezzen zenét a szöveghez. A művész éppen Odesszában tartózkodott ekkor és ott is készült el a később Nápolyban bemutatott dallam.

6, A világ egyik legismertebb karácsonyi dala, a Carol of the Bells egy ukrán népdalból ered. Az újévi kántálót, a Scsedriket 1916-ban dolgozta fel Mikolaj Leontovics zeneszerző. Később bekerült az Ukrán Nemzeti Kórus repertoárjába, akik azt a Carnegie Hallban is előadták 1921-ben. Az egyre kedveltebb dallamra az NBC munkatársa, Peter Wilhousky írt angol szöveget 1936-ban, amely azóta sok-sok filmben felcsendült már.

7, George Gershwint is megihlette az Ukrán Nemzeti Kórus, amikor egy ukrán altatót (Oj hodity szon kolo vikon) hallott tőlük. Ez alapján írta meg Porgy és Bess című operájának egyik dalát, a Summertime-t.

Képek: Wikipedia

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez