Szépségtippek savtámadás után

Szemöldökformázás, tökéletes füstös szemek, tartós rúzs – ezek trükkjeivel lányok tömegei kecsegtetnek az interneten. Mindegyikük mosolyogva, kissé affektálva magyaráz. Az indiai Reshma annyiban más, hogy savtámadásban összeroncsolódott az arca.

Évente 1.500 savtámadást regisztrál az Acid Survivor Trust International (ASTI) világszerte. Az áldozatok jelentős része nő, akiket a visszautasított férfiak büntetnek a szörnyű módszerrel. A kegyetlen bosszú után teljesen megváltozik az életük. A szétroncsolt arcokat a sorozatos drága plasztikai műtétek csak részlegesen tudják rendbe hozni. A megélhetésük is kilátástalanná válik, hiszen eltorzult arcuk miatt nem kapnak állást, nem tudnak visszatérni a társadalomba, sokszor a családjuk is elfordul tőlük.

Indiában különösen megnőtt a savtámadások száma az elmúlt években. Az ASTI becslései szerint az évi ezer eset 90 százaléka nőket érint . A szigorú büntetések ellenére a helyzetet nagyban rontja, hogy a háztartási savat bárki könnyedén beszerezheti. Senki nem kérdezi a vásárlót, mire használja majd a százrúpiás (körülbelül 420 forint) folyadékot.

A ma 18 éves Reshmát sógora öntötte le savval tavaly. A lány elveszítette balszemét, a jobb elfertőződött és nem tudja teljesen kinyitni. Ezenkívül súlyos égési sebeket szenvedett, az arca rettenetesen eltorzult és a szájai körüli izmokat plasztikai műtéttel kell majd helyreállítani – írja a Marie Claire.

A sokk ellenére Reshma videóblogot vezet, ahol társaihoz hasonlóan ő is például a tökéletes rúzsozás rejtelmeibe vezet be. Ugyanakkor videója végén kéri a nézőket (nincsenek kevesen, egyik posztját már több mint egy millióan nézték meg) írják alá a Make Love Not Scars petícióját. A cél: betiltani a sav értékesítését Indiában.

A Make Love Not Scars eredetileg egy olyan honlap lett volna, ahol a savtámadás áldozati mutatkozhatnak be. A szörnyű történeteken kívül az álmaikról és a terveikről is beszámolnak, sőt sokan közülük blogot is vezetnek. A kezdeményezés már akkorára nőtte magát, hogy nonprofit szervezetet szeretnének létre hozni, amely a kormánnyal együttműködve több feladatot is ellátna: azonosítanák a savtámadásokat és az egyéb nemek közötti erőszakos eseteket, egészségügyi és rehabilitációs segítséget biztosítanának.

A savtámadások mellett a nemi erőszak is egyre többször fordul elő Indiában. Tavaly több ilyen eset is bejárta a világsajtót. A jelenséget a kutatók a csupasz ág fogalommal írják le. Ezalatt az olyan fiatal felnőtt férfiakat értik, akik nem kapnak munkát és így a házasságra sincs nagy esélyük. Indiában tízmilliósra becsülik ezt a réteget, tagjai tömegesen vándorolnak vidékről a nagyobb városokba, ahol aztán csoportokba verődve tengődnek és erőszakoskodnak. A helyzetet a patriarchális társadalmi beidegződéseken kívül az is nehezíti, hogy az áldozatok nem nagyon tesznek feljelentést a szégyen miatt.

(Visited 25 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez