Okozott-e tömeges mérgezést a paraguayi trafótűz?

Elkerülve a mainstream média figyelmét, tegnap, helyi idő szerint délután ötkor csaptak fel, majd pedig közel hat órán keresztül mérgező füstöt eregetve emésztették a lángok a paraguayi áramszolgáltató több ezer transzformátorát. A hatóságok sokakat kitelepítettek a tűz közvetlen közeléből, mivel jelentős mennyiségben kerülhettek a légkörbe a berendezések hűtésére használt poliklórozott bifenilek (PCB), amely vegyületek a szakértők szerint már egészen kis mennyiségben is rákkeltőek.

A tűzoltók csak éjszaka tudták megfékezni a komoly ökológiai és közegészségügyi katasztrófával fenyegető tűzvészt, amelyet utólag mégis “a lakosságra közvetlen veszélyt nem jelentő” balesetként értékelt az áramszolgáltató (ANDE) szóvivője. Arra a kérdésre, hogy vajon a kigyulladt transzformátorokban szigetelő folyadékként használt PCB-k milyen mértékben szennyezték a telep környezetét, az egymásnak homlokegyenest ellentmondó hivatalos nyilatkozatok alapján nehéz választ adni.

Amit minden kétséget kizáróan tudni lehet, az az, hogy az emberi szervezetbe főként szennyezett levegővel, vízzel vagy élelmiszerrel bekerülő, bizonyítottan rákkeltő poliklórozott bifenilek termelését az USA már 1979-ben, világszerte pedig 2001-ben tiltotta meg a Stockholmi Egyezmény.1929 óta kereskedelmi céllal mintegy kétmillió tonna PCB-t állítottak elő, ebből kétszázezer tonna maradt vissza a környezetben.  A legnagyobb ismert PCB katasztrófákként, a Massachusetts és New York államokban a General Electric által okozott folyószennyezéseket, illetve az egykori Csehszlovákiában működő Chemko üzemben regisztrált szivárgást tartják.

Az is világos, hogy az ANDE és a paraguayi tűzoltóság, a balesetet követő első órákban kiadott közleményében még arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a 20 000 transzformátor égése során keletkezett füst belélegzése és a légkörbe került hamu is komoly egészségügyi kockázatot jelent. Alig néhány órával később pedig a tűzoltóparancsnok már arról beszélt, hogy a kedvező széljárás miatt a füst viszonylag gyorsan a légkör felsőbb rétegeibe emelkedett, így nem okozott szennyezést.

Ismerve azonban az ANDE múltját, a tegnapi tűzeset bőven ad okot az aggodalomra. A paraguayi nemzeti áramszolgáltató nevéhez fűződik történetesen Latin-Amerika legnagyobb, vízi erőmhöz köthető ökológiai katasztrófája. 2008-ban az Acaray II erőmű két turbinájának robbanása során 600 liter PCB került a Paraná folyó vízébe, illetve a vállalat négy dolgozója szenvedett mérgezést. A Paranába ömlött szennyezőanyag nyomai a szakértők szerint mintegy 70-100 éven keresztül lesznek jelen a régió vízrendszerében. Nicanor Duarte Frutos kormánya mélyen hallgatott a balesetről, azonban két paraguayi oknyomozó újságíró 2009-ben nyilvánosságra hozta a katasztrófa részleteit.

A jelenlegi tűzeset részleteit talán nehezebb lesz eltusolni, mivel a tiltott vegyületek használata miatt Paraguayra jó eséllyel komoly szankciókat ró majd a stockholmi és az aarhusi egyezmény betartatásáért felelős Jogkövetési Bizottság.

Horacio Cartes paraguayi államfő, az ANDE, akatasztrófavédelem és a környezetvédelmi államtitkárság képviselőivel folytatott tárgyalásai nyomán napvilágot látott helyi sajtóinformációk szerint az illetékesek nem zárják ki annak lehetőségét, hogy esetleg gyújtogatók állhatnak a tűzeset hátterében. Annak ellenére, hogy a PCB szennyezés mértékét még nem sikerült megállapítani, telep közelében fekvő negyedekbe visszatértek a lakosok, a katasztrófavédelem pedig megkezdte a kárfelmérést.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez