A Buena Vista Social Club ritmusára ropta a Fehér Ház

Több, mint ötvenéves kényszerszünet után ismét a kubai son ritmusára ráz a Fehér Ház. Meg kell hagyni, jó ízléssel választottak bandát, hiszen a világhíres Buena Vista Club Social veterán zenészeinek tolmácsolásában csöröghettek a hispánó kultúra hónapját megnyitó fogadáson a vendégek.

A “Chan Chan”, a “Quarto de Tula” vagy a “Dos Gardenias” című melódiákkal  a koncert minden bizonnyal a patinás épület protokoll-történetének egyik legsikeresebb rendezvénye lehetett. Az USA és Kuba közeledésének pedig akarva sem tudott volna jobb PR-t csinálni Washington. Bár azt is meg kell hagyni, hogy a kubaiak nélkül ez sem ment volna. És nem, Obama nem táncolt. Micsoda pech,ha az ember éppen akkor nincsen otthon, amikor Omara Portoundo ugrik be zenélni egy kicsit.

Az elnök csak valamivel az utolsó nóta után érkezett a fogadásra, ahol egyébként a Grammy-díjjas latin művészek csoportját Obama, egy kedélyes “Bienvenido a la Cas Blanca-val” fogadtta. A Buena Vista tagjaival beszélgetve pedig kifejtette, hogy, néhány év múlva szeretne legalább olyan jó formában lenni, mint a most 8. x-üket taposó kubai zenészek.

“Két évtizede az együttes a kubai és az Egyesült Államok népei között kapcsolatok szimbóluma.”

– mondta Obama, az észak-amerikai gitáros, Ry Cooder és a hagyományos viaja trova kubai irányzatot képviselő zenészek által 1997-ben életre hívott formációról.

A Buena Vista Club Social két évvel később a német Wim Wenders által rendezett nagysikerű dokumentumfilm megjelenését követően tett szert világhírre. A régi nagy nevek közül sokan ma már nincsenek velünk. Ennek ellenére azonban a Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Rubén González és Manuel Galbán zenei örökségére építve a Buena Vista még mindig kitűnő formáció, mondhatnánk, történelmet csinálnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez