Így változott a smink 2 000 év alatt

Mindegyik kornak megvolt a maga trendje, amely szerint a nők szépítették magukat. És mindegyik tükrözte az adott század értékeit és kultúráját. Ezeket rekonstruálta most, és próbálta újra Lisa Eldridge makeup-művész, sminkes guru.

Naná hogy a fáraókori Egyiptomból indulunk. És egyik korból a másikba nem akárki: Kate Moss és Emma Watson segít át bennünket. Megtudhatjuk, hogy a smink arról is beszél, milyen volt egy adott korban élni, pláne nőként a világon.

Nemcsak a nők festik magukat a történelemben, néha a férfiak is. Egyiptomban mindkét nem képviselői kihúzták a szemüket, és kisérletezgettek az arcfestéssel: ez többé-kevésbé a nemek közti egyenlőség kora volt. A 16. századi Velencében pedig státuszszimbólum volt a fehérre festett arc és az égővörös száj. Vagy a 18. század francia udvarában a pirosító.

A korai középkor keresztényei viszont egyáltalán nem festették magukat. De a keresetlen külső mögött jópár trükk állt akkor is a jobb megjelenés érdekében – gyümölcsöket, tejtermékeket vetttek be. Akárcsak a Viktória-korabeli Angliában. Ahol a nők ütögették az arcukat és rágcsálták az ajkukat, hogy a szigorú elvárások ellenére azért valami vonzó színre szert tegyenek.

A makeup nagy pillanata a múlt század 20-as éveiben jött el, a némafilmekkel. Amikor a fekete-fehér vászon szirénjei festékkel tették kifejezőbbé az arcukat. Innét aztán már csak egy ugrás volt a 60-as évek forradalma a színes szemhéjfestékekkel és műszempillákkal.

 

(Visited 12 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez