Ezért nem kell aggódni a repülés közben kapott sugárzástól

Az embernek eszébe juthat, amikor éppen a repülőjárata felé halad, hogy a reptéri átvilágításnál és az utazásnál vajon mekkora sugárzás éri a szervezetét, és ez okozhat-e bármiféle problémát hosszú távon. A Vox választ adott a kérdéseinkre.

Ahogyan az alábbi összehasonlító diagram is mutatja, egészen apró sugárzásnak van kitéve testünk egy-egy repülés során. Egy átvilágításnál 0,25 mikrosievert sugárzás ér bennünket, a repülés közben pedig csupán elhanyagolható, 40 mikrosievertnyi sugárzással találkozunk. Láthatjuk, hogy ehhez képest már egy csípőröntgennél is nagyságrendekkel nagyobb a veszély.

RADIATION-FLIGHT-DOSES

Talán akkor gondolkodhatunk el komolyabban a dolgon, ha rengeteget repülünk. Előfordulhat az, hogy az állandóan repülő egyének egy atomerőműben dolgozó ember éves adagjánál is nagyobb sugárzásmennyiséggel találkoznak. Ehhez persze tényleg a levegőben kell élnünk. Vagy legalább évente 25 alkalommal New York-ból Los Angeles-be utaznunk.

Van azonban egy komolyabb egészségügyi rizikó a túl gyakori repüléseknél, ez pedig az úgynevezett jet lag, vagy időzónaváltás-szindróma, amely jelentősen befolyásolja az egyén cirkadián ritmusát. Ha sokat repülünk, akár a szívroham-kockázatunk is nőhet – írja egy, a témával foglalkozó kutatás.

Fotó: Wikipedia, Vox

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez