Népszerűtlen, mégis gyilkol, mi az?

Puska, krokodil, híd – csak néhány a vakmerő fényképezkedésre csábító dolgok közül. Oroszországban többen is meghaltak, mert így akartak szelfizni. A nagyszámú extrém szelfikről szóló hírek ellenére igen kevés orosz fotózza magát – derül ki egy friss felmérésből.

Az utóbbi 1-2 évben annyira megszaporodott a halálos áldozatokat követelő szelfik száma, hogy különóra bevezetését javasolta a „Biztonságért” társadalmi szervezet az iskolákban. Főleg fiatalok körében általános a vélemény: minél extrémebb egy szelfi, annál menőbb.

Ez vezérelte például azt a pétervári fiatalt, aki egy tűzlépcsőn akart menőzni. Sajnos, a vasúti síneken fényképezkedő rjazanyi kamasz már belehalt sérüléseibe. Pisztollyal sem ajánlatos a szelfi, tanított meg sokakat az a 21 éves moszkvai lány, aki a fényképező kioldója helyett a fegyver ravaszát húzta meg.

A nem állami Levada központ legújabb felmérése is igazolja, hogy a szelfi leginkább a fiatalok körében népszerű Oroszországban. Nem meglepő tehát, hogy a 18-24 évesek 15 százaléka akár többször is szelfizik egy héten. Ahogy az sem, hogy inkább a nők és a nagyobb városok lakói szeretik önmagukat fényképezni.

Az viszont már érdekes, mennyire csak a fiatalokat érinti ez a divat. A közvélemény-kutatás alapján az orosz társadalom 73 százaléka sosem fényképezi önmagát, 40 százalék pedig egyáltalán nem használja fotózásra telefonját. Az 55 évnél idősebbek 95, a 25-39 évesek 59 százaléka jelentette ki, hogy sosem szelfizett még.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez