Afrika instabilitása növeli a migrációs nyomást

A fekete kontinens lélekszáma átlépte az egymilliárdot, az ott élők több mint a fele 15 év alatti, és nem látni, hogy a sok százmillió fiatal miként talál munkát a következő években – figyelmeztetett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója a Ma reggelben.

Afrika instabilitása növeli a migrációs nyomást – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Afrika lélekszáma átlépte az egymilliárdos határt, az ott élők több mint a fele 15 év alatti, és még nem látni, hogy ez a sok százmillió fiatal miként talál munkát a következő években – figyelmeztetett Marsai Viktor.

A kontinens gazdasági növekedése évek óta magasabb Európáénál, egyes országok, mint például Etiópia, évi tíz százalék fölötti gazdasági növekedést produkálnak már egy évtizede, ám ezek mégis nagyon instabil gazdaságok. Etiópia az aszály miatt jelenleg is külföldi segélyekre szorul – magyarázta a szakértő. Hozzátette: a migrációt gerjesztik olyan helyi konfliktusok is, mint a Boko Haram, a szomáliai vagy a dél-szudáni helyzet. Az arab tavasz pedig politikai szempontból tette instabillá azokat az észak-afrikai államokat – például Líbiát, Tunéziát -, amelyek hagyományosan útját állták az Európába irányuló afrikai emberkereskedelemnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez