Víz alatti romok Japán legnagyobb tavában

A múlt héten a Shiga Egyetemen történelmi bejelentés hangzott el: nyolc, ember alkotta oszlopot találtak, állított formában a híres Biva-tó alján, Shiga prefektúrában.

Annak ellenére, hogy Japánnak igen hosszú időre visszanyúló történelme van, a viszonylag változékony táj és a szigeten zajló rengeteg vulkanikus tevékenység miatt kevés lelet maradt épen a múltból. Ez az első alkalom, hogy víz alatti romokat találnak egy tóban.

Biva-tó

biwa3

A tó Japán egyik legnagyobbja, és az egyik legrégebbi tó a világon. Nincs messze Kiotótól és Oszakától sem, a dokumentumok róla több száz évre nyúlnak vissza. A tó még ma is rendkívül népszerű a kempingezők és nyaralók körében. Korábban már születtek népmesék a víz alatti romokról, de kevés olyan bizonyíték került elő, ami alátámasztotta volna ezeket a legendákat.

Biva-tó víz alatti régészete

A tóban a munkát először 1997-ben kezdték meg, hogy felfedezzék a legendás romokat. Hiromicsi Hajasi, a projekt vezetője azonban nyugdíjba vonult 2011-ben, mielőtt szilárd bizonyítékot talált volna. Szerencsére a munkáját egy önkéntes diákcsoport folytatta. Egy 27 éves végzős diák, Nakajama vezetésével a csoport magát a Biva-tó Vízalatti Régészeti Kutató Társaságnak hívta.

03i

Elveszett kegyhely

Hajasi professzor munkásságára építkezve a csapat úgy döntött, hogy a kutatást a Nagahama partvonalára összepontosítják. 2014 augusztusában ember alkotta kőoszlopokat találtak 100 méterre a parttól, 1,8 méterre a vízfelszín alatt. A térség ezt követő vizsgálatából kiderült, hogyan kerültek ezek az oszlopok a tó fenekére.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A romokról egyébként úgy gondolják, hogy egy sintó szentély maradványai lehetnek, amelyet  Csindzsugami istenségnek állítottak, aki megvédi az épületeket és a földterületeket. Érdekes csavar, hogy az istenség valószínűleg szabadságon volt, amikor a területet 1819-ben hatalmas földrengés érte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rengés miatt a talaj elvesztette stabilitását, és teljesen lápossá alakult. Ha valóban ez történt, akkor a szentély valószínűleg elsüllyedt a talajban, a területet később víz öntötte el, és bár a földrengés miatt megsérült, maradványai közel 200 éve a tó alján vannak zavartalanul.

h271104_3__710x532_q85_subsampling-2

Bár Japán hosszú történetében a 200 év nem számít túl réginek, de a felfedezés fontos: megtalálták az elveszett kulturális kincsek egyikét.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez