Kínában pénzégetéssel termelnek áramot (videóval)

A kelet-kínai Jangcsenben található erőműben az idén már több mint 1.800 tonna papírpénzt égettek el, hogy áramot fejlesszenek, de nem azért, mert olyan jól menne mostanában az ország gazdasága.

Kamionokkal szállították a leselejtezett és hibás 100 jüanos bankjegyeket az eredetileg széntüzelésű erőműbe. Az iszonyatosan nagy mennyiségű papírpénzt ledarálták és hengerformára préselték, és szalmát is kevertek hozzá, hogy egy kicsit tovább égjen. A kamionok egyenként körülbelül 30 tonna leselejtezett bankjegyet szállítottak az erőműbe, ahol elégetésükkel 30 ezer kWh-t áramot tudnak generálni. A kelet-kínai városban egy átlagos háztartás havonta körülbelül 100 kWh-t fogyaszt. Egy kamionnyi szállítmány tehát 25 évig lenne képes elektromos árammal ellátni egy háztartást. A kínai szakemberek jelezték, hogy a papírpénz egyébként kiváló alapanyag, és az elégetés után keletkezett hamuból brikettet készítenek további felhasználásra.

 fffdett5433

Kínában nemrég vezették be az új 100 jüanosokat, amelyeket már új technológiával készítettek, hogy nehezebb legyen hamisítani őket. Az új papírpénz megjelenésével párhuzamosan pedig a régi bankjegyeket folyamatosan vonják ki a forgalomból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez