Karácsonyi vásár katonákkal – Ilyen Párizs két héttel a terrortámadások után

Amikor bejelentettem ismerőseimnek, hogy Párizsban töltöm november utolsó hétvégéjét, kétféle reakcióval találkoztam. Voltak, akik szörnyülködtek: hogy mersz most odamenni? Mások meg csak legyintettek, nincs már ott semmi érdekes. Egyik félnek sem lett igaza.

November 13-án hét helyszínen 130 embert gyilkoltak meg terroristák a francia fővárosban. Ekkora támadás után, azt gondoltam, hosszú ideig tarthat a sokk. Más külföldiekkel együtt sokkal feszültebb légkört vártunk. Nem jött be a számításunk, meglepően nyugodt volt Párizs a hétvégén.

???????????????????????????????

Katonák, rendőrök elvétve járőröztek nappal az utcán. Ugyanakkor sok-sok ablakban, kirakatban volt kiakasztva a francia zászló. Ez a szolidaritás jele – magyarázták a helyiek. Mivel a legmagasabb biztonsági készültség miatt nem tarthatóak demonstrációk, így emlékeznek az áldozatokra.

???????????????????????????????

Vagy azzal, hogy elzarándokolnak a La Republique térre. Ennek közelében tartotta koncertjét az Eagles of Death Metal a Bataclan-ban, amikor tüzet nyitottak a terroristák. Szintén erről a térről tudósítottak napokig a nagy hírcsatornák november 13. után. Több tudósítóbusz (például az amerikai NBC-é) most is a közelben áll.

???????????????????????????????

Sokan nézegetik csöndben a szoborra tűzött zászlókat, rajzokat, virágokat, mások gyertyát gyújtanak. Fiatal férfiak ingyen ölelést kínálnak, kamaszok francia zászlókat árulnak. Miközben a tér közepén emlékeznek, a két szélén gördeszkások gyakorolnak.

???????????????????????????????

Ez a kettősség jellemző most Párizsra. A megszokott mindennapokat átlengi a halvány óvatosság. A rendőrség és a józan ész intése ellenére viszont a turisták és a párizsiak nem kerülik el a zsúfolt helyeket. Szombat délután a Champs-Élysées szinte egybefüggő tömeggé változik. Sokakat vonz a karácsonyi vásár és az óriáskerék. A sötétedéssel együtt azonban a rendőrök és a katonák is felbukkannak. A nagyobb élelmiszerüzletekben rendész nézi át a táskákat.

???????????????????????????????

A rendőrség Saint-Denisben tartott (november 18.) sikeres akciója oldotta jelentősen a sokkot – mesélte egy ötvenes párizsi nő. Szerinte nem lehet hosszan félelemben élni. Ugyanakkor a támadások könnyen segíthetik a bevándorlást ellenző szélsőjobboldalt. Félő, hogy Marine Le Pen pártja nagy előnyhöz jut a december 6-án és 13-án következő regionális választásokon.

???????????????????????????????

A nem akarunk félni véleménnyel egy negyvenes francia férfi is egyetértett. Szerinte a terrortámadások miatt most nagyon erős egységben van Franciaország. Ugyanakkor ő arra is rámutatott, mennyire sokan mérgesek most az Európai Unióra. Sok francia szerint jogosan várhatnák el a biztonságot Brüsszeltől, hogy ne kelljen fűt-fát átengedni a határon.

???????????????????????????????

Végül Franciaország jelenlegi legnagyobb kérdését egy harmincas férfi fogalmazta meg: Mi következik ezután? Válasz gyanánt csak a fejét ingatta tanácstalanul.

Képek: TCsO

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez