“És akkor a herceg hercegnővé változott, és boldogan élt, míg meg nem halt ” – transzexuális mese kicsiknek

Sokaknak van elege abból, hogy a Disney karakterek meglehetősen tradícionális módon mutatják be a nemi szerepeket. Így aztán most egy író gondolt egy nagyot, és egészen más oldalról állt neki a harcegek és hercegnők kapcsolatának.

A kislányok  szinte egytől egyik Disney-hercegnőként képzelik el jövőjüket – legalább is egy életkorban bizonyosan. Ugyanakkor számos kritikus mutatott rá, hogy az az életforma, amit a  Disney bemutat, nem csak mesés, és persze sematikus, de nem is igazán felel meg a huszonegyedik századi női lét valóságának – két tucat női főszereplőből összesen kettő (!) hordott legalább egy jelenetben nadrágot, és ugyanennyinek volt  bármiféle kenyérkereső munkája.

És akkor nem is beszélünk arról, hogy milyen szinten vannak alulreprezentálva a kisebbségek  a hercegnők között. Egy-egy színesbőrű még csak-csak akad (Mulantól Tianáig), de  egyedül Jázmin hercegnőről feltételezhetjük, hogy muszlim lenne pl. A szexuális kisebbségeket  pedig telejsen kizárják a körből. Pedig  ez 2015, és Amerika, tehát  változni kell. és a Disney n em is teszi meg, majd megteszik helyette.

Az első lépés a Paper Bag Princess (apaírzacskó Hercegnő) volt, ahol a feminista királylány megmenti a herceget a sárkánytól.   De Greg McGoon a “The Royal Heart” (Királyi szív) című könyvvel ennél sokkal tovább lépett – a transznemű herceg tizenhatodik születésnapján hipp-hopp lánnyá változik benne. McGoon szerint ő alapvetően nem csinált semmi újat – hiszen a mesékben ennél sokkal komolyabb átalakulások is szerepelnek rendere, békából lesz ember, lábbá alakul az uszony. Mint mondja, a különbség igazán az, hogy itt nem a külső körülmények (a herceg csókja) hozzák meg a változást, hanem a főszereplő maga hozza meg az elhatározását, hogy átalakul, és végre külseje belső identitásához idomul. Mint mondja, tudja, hogy ez valóban mese, hiszen a fiatal transzneműeknek nem ilyen egyszerű az átalakulás – de ezzel a könyvvel tanítani is szeretné a szülőket, hogy fogadják el gyermekeiket. A szerző szerint nem csak az LMBT gyermekeknek lehet fontos ez a könyv- hanem a többségi  társadalom gyermekinek is, mondván “hozzásegít a nem identitásról való egészséges párbeszédhez”.

McGoon azt is elárulta az MTV-nek, hogy miről szól majd következő könyve: egy meleg hercegről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez