Küszöbön a béke Líbiában

Áttörés történt a líbiai békefolyamatban – hamarosan megalakulhat a nemzetközi szervezetek által támogatott nemzeti egységkormány, amely véget vethet az országban 2011, a Kaddhafi-rendszer bukása, óta dúló polgárháborúnak. Az Európai Unió jelentős anyagi támogatást is kilátásba helyezett az új kormánynak, ha képes és hajlandó lesz például megállítrani az országon keresztül Európába áramló migrációs hullámot.

Az olasz fővárosba 17 ország valamint az Afrikai Unió, az Arab Liga, az EU és az ENSZ diplomácia képviselői érkeztek, hogy a Líbiai polgárháború megoldásáról tárgyalnak. Az észak-afrikai országban jelenleg két parlament és két kormány működik – egy nemzetközileg elismert és egy iszlamisták által kikiáltott.  A megosztottságot kihasználva több fegyveres csoport is behatolt az országba, egyes területeket pedig elfoglalt a magát Iszlám Államnak nevező dzsihádista terrorszervezet. Egyes hírek szerint maga az Iszlám Állam vezére az önjelölt kalifa, al-Baghdadi is Líbiába menekült miután egyre több állam bombázza fővárosát Rakkában.

“A mostani helyzet veszélyes Líbia fennmaradására, a líbiaiakra, és az Iszlám Állam megjelenése miatt – amely tudatosan ide irányítja csapatait – most már veszélyes mindannyiunkra.” – mondta John Kerry, amerikai külügyminiszter. A líbiai helyzet ugyanis destabilizálhatja a régiót – hiszen Líbiából Európába, az arab világba, és Afrikában is kirajzottak a terroristák. Líbia ezen felül a Közép-Mediterrán migrációs útvonal kiindulópontja is – ebben az évben már csaknem kétszázezren érkeztek ezen az úton Európába illegálisan. Így Olaszország számára különösen fontos a rendezés. Ma úgy gondolom, nagyon fontos pozitív eredményeket értünk el, mert a Líbia-közi párbeszéddel eljutottunk odáig, hogy mindeki aláírja a nemzeti egységkormány megalakításáról szóló nyilatkozatot – kezdte beszédét az olasz külügyminiszter.

Az ENSZ közvetítésével már hónapok óta folynak a tárgyalások az egységkormány felállításáról, de a megállapodást nem véglegesítették. Pénteken viszont áttörés történt: a szembenálló felek bejelentették, hogy december 16-án, szerdán aláírják az egyezséget. Az egységkormány felállítása pedig utat nyithat a további rendezés felé – amelyben Olaszország vezető szerepet szeretne játszani. Ennek része lenne a jelenleg az országban működő több mint ezer fegyveres csoport leszerelése, a migrációs útvonalak lezárása, és a szélsőséges dzsihadista szervezetek elleni közös harc.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez