Hogyan csapott le Latin-Amerika a gyerekpornóra?

Kétszáz rajtaütés, hatvan letartóztatott gyanúsított, hétszáz lefoglalt számítógép 15 országból, valamint négy, a nemzetközi gyerekpornó-ipar karmából kiszabadított fiatal. Ezzel az eredménnyel zárult az Interpol eddigi legnagyobb gyerekpornó-ellenes művelete Latin-Amerikában.

A BBC Mundo hasábjain Elvira Palomo foglalta össze az európai, észak- és latin-amerikai bűnüldöző együttműködésével kivitelezett, Határok nélkül” fedőnévre keresztelt műveletet. Az akciót, amelyre december 10. és 11-e között került sor Argentína, Brazília, Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Mexikó, Panama, Paraguay Spanyolország, az USA Uruguay és Venezuela közreműködésével. Mivel a műveletet követő nyomozás mind a mai napig folyamatban van, az Interpol csak az akció bizonyos részleteiről volt hajlandó közelebbit elárulni a BBC Mundónak.

Tudni lehet például hogy az művelet tervének ötlete idén márciusban fogant, a nemzetközi bünüldözők latin-amerikai, informatikai-bűncselekmény és emberkereskedelem-ellenes csoportjának közös ülésén.

“Számos országban még nem léteznek az internetet, felhasználóit, és tartalomszolgáltatóit szabályozó törvények.”

– mondta a BBC Mundónak Adrián Acosta, az Interpol digitális bűncselekményeit üldöző irodájának munkatársa.

A világháló jogi szabályozásának térségbeli éllovasai, Chile és az USA kezdték meg a nyomozást, majd, amint több információ állt a rendőrök rendelkezésre, sorra kapcsolódtak be az egyes nemzeti nyomozati szervek.

A gyerekpornó visszaszorítását célzó erőfeszítések koordinálását végül júliusban vette át az Interpol, amikorra már 15 országban folytak párhuzamosan a vizsgálatok. Acosta azt is elmondta, hogy egy ilyen nagy volumenű nemzetközi művelet esetén különösen fontos a kollégák közötti zökkenőmentes együttműködés.

Arról, hogy pontosan miként csalják tőrbe az interneten portyázó pedofilokat, az Interpol munkatársa nem kívánt részleteket elárulni, annyit azonban elmondott, hogy egy kis korúak képeivel kereskedő, valamint azokat megosztó portál felhasználói közül került ki a legtöbb letartóztatott.

A nyomozás során lefoglalt bizonyítékok elemzése továbbra is zajlik, ezért nehéz lenne megjósolni, hogy milyen büntetéseknek néznek elébe a gyanúsítottak, arról nem is beszélve, hogy az egyes országokban érvényes jogszabályok hol szigorúbban, hol enyhébben büntetik a gyerekpornó terjesztését és fogyasztását.

Uruguayban például alig egy évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság az országban letartóztatott négy gyanúsítottra, még az USA-ban akár 25 évre is a rács mögé kerülhetnek az elkövetők.

A művelet során egyébként 4 kislányt is kiszabadítottak a hatóságok, egy 9, egy 14 és egy 15 éves fiatalt Mexikóban és Chilében.

A hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyerekpornó elleni harcban kulcsfontosságú a fejlődő országok bűnüldöző szerveinek jogi továbbképzése, technikai hátterének fejlesztése, illetve az internet nemzetközi jogi szabályozásának harmonizációja.

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez