Az ifjúság összeköt – a Zempléntől az Andokig

Kéked, ez az alig 200 fős lakosú festői fekvésű Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falucska adott otthont a Fiatalság Lendületben Európai program keretében megvalósításra került “Az Óceán elválaszt, az ifjúság összeköt” projekt újabb szakaszának.

A nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület által koordinált program két kontinens és hat ország civil szervezeteit, illetve ifjúságszervezőit tömöríti egy olyan fórumba, melynek célja elsősorban a vidéki, kisebbségi, Latin-Amerikában pedig az őslakos közösségekhez tartozó fiatalok képzése.

Nem véletlenül esett a választás a Kékedi helyszínre, hiszen az apró településen éppen olyan társadalmi folyamatokat figyelhetünk meg, amelyekre az “Az óceán elválaszt, az ifjúság összeköt” projekt megoldásokat keres.

A fiatalokat sújtó magas munkanélküliséggel, a vidéki elvándorlással, és szociális háló fellazulásával küzdő vidéki közösségek fenntartható fejlődésmodelljének kialakításában rendkívül fontos szerep hárul a civil szervezetekre, melyek az óceánon innen és túl alternatív oktatási módszerek sokaságával ültetik át a gyakorlatba a közösségszervezés elméleti alapelveit és értékeit.

A kékedi találkozó egy sor Uruguayban, az Egyesült Királyságban, Paraguayban, Spanyolországban és Bolíviában tartott szemináriummal és előadássorozattal párhuzamosan kerül megrendezésre, melyeknek célja az önkéntes munka, mint fontos társadalomszervező erő bemutatása, valamint olyan kezdeményezések megismertetése a helyi lakossággal, mint például a Latin-Amerikában egyre népszerűbb szociális vállalkozások intézménye, melyek nem várt eredményeket hoztak a fiatalok munkaerő-piaci integrációjának előmozdításában.

A projekt európai koordinátora Kandikó Rita és a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület csapata igen magas színvonalú szakértőgárdát hozott Kékedre. Jelen volt például a Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület képviseletében Vincze Béla, akinek neve mára elválaszthatatlanul összefonódott az időközben országos intézménnyé avanzsált Rocksulival, vagy a Fekete Sereg Hátszél Tanoda programját vezető Osztromok István, akinek a háta mögött szociális és esélyegyenlőségi munkában eltöltött hosszú évek tapasztalata áll. A nyíregyházi Kalamáris Egyesületet Goska Éva képviselte, Csikós Árpádné, a Türr István Képző és Kutató intézet munkatársa pedig a szintén kelet-magyarországi Bujról érkezett a foglalkozásra. A nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Rupa Éva szintén oszlopos tagja a nevelőgárdának, hiszen kevesen dolgoznak olyan odaadással, fáradtságot nem kímélve a roma és nem roma fiatalokért mint Hátszél Tanoda gazdasszonya, aki nem mellesleg a megyei roma önkormányzat alelnöki posztját is betölti.

A csapatot Göncön a Szia Club Gönc Alapítvány képviseletében Sivák János polgármester látta vendégül, aki fáradhatatlanul dolgozik a nemrégiben csődöt jelentett város család- és ifjúság segítő intézményeinek újjáélesztésén, nem is kevés sikerrel, hiszen a régi színház helyén ma ún. settlement-ház működik, ahol ismét színvonalas foglalkozásokkal várják a fiatalokat és szüleiket.

Ami talán a legfontosabb az “Az óceán elválaszt, az ifjúság összeköt” programban, hogy nem csak két földrész ifjúság szervezőit és nevelőit ülteti egy asztalhoz, hanem a legkülönbözőbb etnikai, kulturális és szociális háttérrel rendelkező csoportok több generációja között kezdeményez párbeszédet. Így nem meglepő, ha például a veszprémi roma önkormányzat képviselője a bolíviai őslakosokkal dolgozó ifjúságszervezővel arra a megállapításra jut, hogy esetleg egy brit civil szervezet nevelői által kidolgozott eljárások hozzák meg majd a kívánt eredményt a kisebbségi fiatalok oktatási integrációja terén.

Amikor pedig a szeminárium lebonyolításban segédkező fiatal önkéntesek úgy nyilatkoznak, hogy a jövőben ifjúságszervezői vagy éppen kisebbségi szociális munkás pályára kívánnak lépni, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kör bezárult, és a program maradék nélkül elérte célját, hiszen olyan szakmai, emberi és kulturális értékek átadását tette lehetővé, melyek hozzájárulnak egy, az állampolgárok valós részvételén alapuló, befogadó és elfogadó jövőbeli társadalom kialakításához.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez