Reménytelennek tartották szülei Tajvan első női elnökét

Május 20-án kezdi meg államfőként munkáját Caj Ing-ven, aki szombaton nyerte meg a tajvani elnökválasztást. A hír nemcsak azért érdekes, mert a sziget történelmében ő az első női államfő, hanem mert győzelmével a kormánypárti, Kína-barát Kuomintang jelöltjét verte meg.

Kire ütött ez a gyerek? – nagy valószínűséggel így sóhajtozhattak Caj Ing-ven szülei, amikor legkisebb gyermekük nem felelt meg magas elvárásaiknak. Hogy szombat óta elégedett-e 59 éves lányával az egykori ingatlanfejlesztő édesapa, arról nem szólnak a hírek.

Arról viszont igen, hogy Angela Merkelhez hasonlóan Tajvan első női államfője is akadémiai körökből érkezett a politikába. Jogász végzettségét a Cornell Egyetemen szerezte, doktoriját a London School of Economics-on írta. Később sok tajvani egyetemen tanított, mígnem az 1990-es években politizálni kezdett. Az elnöki székért már 2012-ben is versengett, akkor viszont Ma Jing-csiuval szemben veszített.

Feminista politikusként nemcsak az egyneműek házasságát, de a szexuális kisebbségek jogait is támogatja. Érdekességként azt is elárulta a qz.com hírportál, hogy Caj Ing-ven rajong a macskákért és jelenleg kettőt (Xiang Xiang és Ah Tsai) is tart.

Bár valószínűleg megpróbálja majd fenntartani a jelenlegi status quo-t és a gazdasági együttműködést is erősíti Kínával, ugyanakkor az egyesítés mellett nem fog kiállni. Emiatt viszont a Tajvant Kína részeként értelmező Peking tovább izolálhatja gazdaságilag és politikailag a szigetet.

Kép: Caj Ing-ven (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez