Végre megtudhatjuk, mi jár kutyánk fejében

Egy új, hordozható készülék segít nekünk abban, hogy olvassunk a kutyánk agyában, vagyis megtudjuk, mikor mit is szeretne pontosan. Végre.

Legalábbis ezt állítja az Anicall nevű japán cég, amely olyan eszközt ígér, amivel egy okostelefonos alkalmazás megmutatja az állat aktuális érzelmeit. Gondoljunk bele: ha létezne olyan technológia, melynek segítségével biztosan tudnánk, mit akar háziállatunk, vajon mindig mindent megadnánk neki? Vajon egy gesztus, egy ugatás, egy nyüszítés mindig azt jelenti, amit sejtünk? Talán itt a lehetőség, hogy megfejtsük a kutyák kódját, és ne fogják rá a kutyatulajdonosokra többé: „nézzétek, az idióta a kutyájához beszél”.

anicall2

Nos, az új termék, ha nem is teljes gondolatokat tükröz, az érzelmi állapotot elvileg megmutatja. Igen furcsa nevet kapott: a japán ShiraseruAmu elnevezést talán „az állatok internetének” lehetne fordítani, hiszen olyan, állatot és embert összekötő kapocsra utal, ami ismerteti velünk, hogy mi a helyzet. A készülék egy nyakörv, és az abban elhelyezett érzékelők megítélik az állat hangulatát és szándékait. Nemcsak kutyáknál, de macskáknál is működik. A cég szerint az érzékelők mérik például a mozgást, a pulzust, a testhőmérsékletet, és ebből ítélik meg az állat aktuális viselkedését és szándékait. A rendszer aztán mindezt feltölti egy felhő adatbázisba, és onnét mi a telefonunkkal megtudhatjuk, mit is akar szegény pára.

drgrthtgh
“Játszani szeretnék még.”

A cég egyelőre azt ígéri, hogy a készülék mintegy 20 különböző állati viselkedést és hangulatot képes elemezni. Ezen kívül persze az összes mért adat elérhető, tehát tudni fogjuk az állat testhőmérsékletét, így kiderül, fázik-e vagy sem, vagy hogy mennyi kalóriát éget el a sétáltatás során. Sőt, az állatok titkos életmódjáról is képet kaphatunk, amikor épp nem vagyunk otthon. Akinek kutyája vagy macskája van, elkezdhet gondolkodni, hogy vajon saját állatában bízik-e, vagy a készülékben? Mindenesetre nem árt pontosan tudni, mikor is kell neki elmennie oda, ahová a király is gyalog jár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez