Hivatalos: nem egyezkednek az oroszok

Visszaszorulóban van a nemzetközi porondon Oroszország – állítják a szakértők. Ezt azonban sem belátni, sem elismerni nem hajlandó Moszkva. Legalább is ez látszik legújabb nemzeti biztonsági stratégiájából. A Finn Külügyi Intézet munkatársai néztek a sorok mögé.

A közelmúltban két dokumentumban is megfogalmazta biztonsági és külpolitikai céljait Oroszország. A 2014 decemberében közzétett katonai doktrína után most év végén érkezett a nemzeti biztonsági stratégia. Ilyen legutóbb 2009-ben készült.

Mindkettőben nagy hangsúlyt kap az Oroszországgal szembeni fenyegetés. Ebből kiindulva értelmezi a nemzeti érdekek keretén belül a nemzeti biztonságot a legújabb stratégia. Azt azonban nem pontosítja, mit is ért nemzeti érdeken és nemzeti biztonságon. Az ilyen pongyola definíciók pedig nagy játékteret hagynak a döntéshozóknak.

Mivel az együttműködést a stratégiai egyensúly részeként határozza meg, a nagyhatalmak küzdelmeként tekint a nemzetközi politikára. Ebben az összefüggésben kulcsfontosságú nemzeti érdek Oroszország vezető világhatalommá tétele. Emiatt és a jelenlegi strukturális és gazdasági problémák miatt erősen feltételezhető, hogy a békére törekvés helyett katonai erejét fogja használni a külpolitikában a Kreml.

Tehát az ukrán konfliktusra várhatóan továbbra is Oroszország és a Nyugat konfliktusaként fog tekinteni, amelyben az utóbbi politikai, gazdasági, katonai és informális nyomást gyakorol az előbbire.

A mostani stratégia abban is különbözik a 2009-estől, hogy miközben óriási hangsúlyt fektet a fenyegetésre, alig említi a pozitív kilátásokat, az új lehetőségeket és a kezdeményezéseket.

A fenyegetések és Moszkva nemzetközi szerepének eltúlzása, illetve az együttműködés alábecsülése a stratégiai éleslátást veszélyezteti. Erre viszont nagy szükség volna Oroszország tényleges problémáinak megoldásához.

Bármennyire is hiábavalónak tűnik a fenyegetés-doktrína, nagy nyertesei és vesztesei lehetnek az orosz belpolitikában. A külpolitikai manővereket győzelemként adhatják el otthon a politikusok, és a sokszor hangoztatott orosz értékek, illetve hagyományok megvédéséből is tőkét kovácsolhatnak. Ez pedig nem ígér sok jót a liberális és ellenzéki mozgalmaknak Oroszországban.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez