Több kilométeres vörös szőnyeget kapott az elnöki autó

Egyiptomban rádiós és tévés személyiségek sora akadt ki nyilvánosan azon, hogy az államfő autója elé kilométereken át piros szőnyeget gurítottak. Az elnök éppen arról beszélt az úticéljánál, hogy meg kell húzniuk a nadrágszíjat az egyiptomiaknak, és ebben a kormány is segít nekik: megnyirbálja a szubvenciókat. Amelyek egyébként tényleg magasak.

Az elnöki konvoj Október 6. városba tartott, a Kairótól nem messze lévő ipari központba. Abdel Fattah el-Szíszit több beruházás felavatása várta a több kilométeres vörös szőnyeg végén, a többi között egy szegényeknek készült lakótelepé.

Az államfő beszédében bejelentette, hogy új takarékossági intézkedéseket vezet be a kormány, egyebek mellett megnyirbálja a víz és az áram árának állami támogatását, és arra kéri az egyiptomiakat, hogy legyenek takarékosak, és ne panaszkodjanak a megszorítások miatt, hisz nehéz idők járnak a gazdaságra.

Az elnök szavai és a néhány kilométeres vörös szőnyeg luxusa között feszülő ellentmondás sok egyiptomit késztetett keresetlen szavakra.

A Twitteren és a Facebookon is ez volt a sztártéma, akárcsak jó pár tévés és rádiós beszélgető műsorban. Estéről estére. A hangnem a demagógiától az iróniáig terjedt, de a felszisszenés közös volt.

A rádiós műsorvezető, Juszef el-Husszeini például azt firtatta, hogy vajon hány plédre lehetett volna szétvágni a szőnyeget az egyiptomi szegényeknek? Képmutatónak nevezte az elnököt, és azt mondta:

kíváncsi volna rá, hogy mit szólt, amikor rájött, hogy a kocsija egy iszonyúan hosszú szőnyegen gurul?

“Senki más vezető a világon nem autózik vörös szőnyegen” – biztosította a hallgatóit.

“Séta? Semmi gond. Bringa? Az is oké. De hogy kocsival? Ez kicsit sok.” Erről már egy másik népszerű műsorvezető, Lamisz El-Hadidi beszélt. Arra kérte az elnök embereit, hogy ne pazaroljanak és ne tapossák a sárba Szíszi jó hírét. Ibrahim Eissza pedig az egész helyzetet politikailag mélységesen kiábrándítónak nevezte.

Az elnök emberei is megszólaltak. Azt mondták, pazarlásról szó sincs, egy ilyen szőnyeg három évet is kibír, ráadásul még nagyon drága sem volt. De hogy mibe került, azt nem árulták el.

Egy szakértő pedig arról biztosította a tévénézőket, hogy újrahasznosított darabról van szó, ugyanez a szőnyeg volt az elnök lába alatt az új Szuezi csatorna átadásán, a kínai államfő fogadásakor vagy éppen a rendőrség vagy a fegyveres erők napján.

A pénzügykre szakosodott kommunikációs ügynökség, az Enterprise ugyanakkor nem érti, mire a nagy hűhó. “Az iróniát félretéve, egy olyan országban, ahol öt csillár jut mindenkire, és majdnem mindent arannyal futtatnak be, hogy leckéztethet bárki bárkit is az ízlése vagy az önmérséklet hiánya miatt?”

Közben egy kormányzati forrástól az Egyptian Streets portál azt tudta meg, hogy a hirhedtté vált szőnyeget az Október 6. városban átadott projektek beruházói vették és gurították az elnök autókerekei alá. A kormánynak semmi köze nem volt hozzá. 

A lényegre visszatérve: Egyiptomban csak a lakosok ívóvíz-ellátása naponta több mint 4 és félmillió euróba kerül a kormánynak.

A múlt héten jelentek meg hírek arról, hogy az országnak 2,8 milliárd euróra volna szüksége víztisztítók építésére. A 2015/16-os költségvetési évben pedig Kairó az energiatámogatások megnyirbálásától 3,3 milliárd euró megtakarítását reméli.

Közben a múlt héten már életbe léptek az új importadók a kozmetikumokra, csonthéjas magokra, ruhákra és háztartási berendezésekre. Van olyan áru, amelynél 100 százalékos volt az importadó növekedése, az árak helyenként tényleg az égbe mentek. Az éves infláció 11 százalékos. Az egyiptomi gazdaság a 2011. január 25-i, Mubarak elleni felkelés után kezdte mélyrepülését, melyből már évek óta próbál kiszakadni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez