Így készít bombákat az Iszlám Állam

Húsz ország 51 vállalata érintett abban a gyártási és adásvételi folyamatban, amelynek eredményeképpen az Iszlám Állam hozzájut a házi robbanószerkezetek készítésére használt alkatrészekhez.

Ezek között orosz és amerikai eredetű termékek is vannak, csakúgy, mint brazil vagy japán alkatrészek, annak ellenére, hogy ezek gyártása gyakorlatilag önellátásból valósul meg a dzsihadista területen. Az is kiderült egy tanulmányból: átlag 700 összetevőt használ fel az Iszlám Állam bombái gyártásához.

A fegyverkezési kérdésekkel foglalkozó Conflict Armament Research kutatóintézet megállapítása szerint az Iszlám Állam már szinte nagyüzemben készít “rögtönzött robbanóeszközöket”.

Ezekhez összesen 700 összetevőt (mechanikai alkatrészeket, kábeleket, vegyi anyagokat) használ fel, amelyek gyártásában vagy értékesítésében olyan országok cégei is érintettek, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán, Törökország, India, Brazília, Irak.

Az alkatrészek jelentős részének kiviteléhez nincs szükség külön exportengedélyre, akár polgári kereskedelmi forgalomban is kaphatók, így a terrorszervezet sokkal könnyebben beszerezheti őket, mint a jóval szigorúbban ellenőrzött, fegyvernek minősülő eszközöket – emelték ki a tanulmány készítői, akik 20 hónapon át folytattak kutatást a témában.

Mint jelezték, legmegdöbbentőbb megállapításuknak azt tartják, hogy az Iszlám Állam nagymértékben önellátó a robbanóeszközök készítéséhez szükséges elemekből, és ezek ráadásul viszonylag könnyen hozzáférhetők azokban a térségekben is, amelyeket a dzsihadista szervezet az ellenőrzése alatt tart.

A kutatóintézet munkatársai megpróbáltak az érintett cégeknél is információkat szerezni a szóban forgó ügyletekről, de legtöbbször nem sikerült érdemi tájékoztatáshoz jutniuk, vagy azt a választ kapták, hogy a cég nem tudja pontosan, mi történt a termékkel, miután eladták. Azt mindazonáltal kiderítették, hogy a detonátorok jelentős részét szabályosan exportálták elsősorban Indiából Libanonba és Törökországba.

Az említettek mellett holland, svájci, román és cseh cégek is érintettek voltak a gyártási vagy értékesítési folyamatban – állította a jelentés.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez