Amikor még tényleg túl fehér volt az Oscar

Miközben mi a Saul fiáért izgulunk majd vasárnap éjjel, a legnagyobbak közül sokan bojkottálhatják az Oscar-díjátadót, amiért nincsenek fekete jelöltjei a legrangosabb díjaknak. Bár 1940-ben megkapta az elismerést a színes bőrű Hattie McDaniel, az eset nem volt feszültségmentes.

Könnyek között köszönte meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart 75 évvel ezelőtt Hattie McDaniel az Elfújta a szél-ben játszott Mammy-ért. Hiába nevezte élete egyik legboldogabb pillanatának a díjátadót, súlyosan diszkriminálták az ünnepségen – írja a brit Daily Mail.

A híres film készítőinek komoly anyagi erőfeszítésébe került, hogy egyáltalán beengedjék a fekete színésznőt az Ambassador Hotelben rendezett ceremóniára. A küzdelem csak részben volt sikeres, mert végül nem a többi színész mellett, hanem a terem egy eldugott sarkában kapott helyett.

Még durvább atrocitás érte az Elfújta a szél atlantai premierjén, ahová a színes bőrűekre vonatkozó korlátozások miatt egyszerűen nem engedték el. A mai színészekhez hasonlóan, a főszereplő Clark Gable is bojkottal fenyegetőzött. Ám erről McDaniel lebeszélte.

Egyébként a feketék is támadták: miért nem használja ki jobban pozícióját az emberi jogok védelmében. Mások meg sajnálták, amiért csak a feketéknek szánt karakterszerepeket (cseléd, rabszolga, stb.) játszotta. „Mért kellene panaszkodnom, hogy cselédet játszva heti 700 dollárt keresek? Ha nem tenném, cselédként heti hetet keresnék” – védte meg saját szerepeit.

Élete legdurvább megkülönböztetése azonban halála után érte. Nemet mondtak a mellrákban 57 évesen elhunyt színésznő utolsó kívánságára: Nem kapott helyet a Hollywood Temetőben. Egyetlen híres fehér színészként James Cagney kísérte el utolsó útjára, Mások, mint például Clark Gable virágot küldtek.

Hattie McDaniel díja után több mint húsz évet kellett várni a következő afroamerikai Oscar-díjasra. Sidney Poitier a Nézzétek a liliomokat című filmért kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot 1964-ben. A következő fekete színésznőként Whoopi Goldberget 1990-ben díjazták a Ghost-ban nyújtott mellékszerepéért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez