A gyapotkirály lesz Benin új elnöke

A “gyapotkirályként” is emlegetett Patrice Talon üzletember nyerte meg az Afrika nyugati részén található Beninben rendezett elnökválasztás második fordulóját – derült ki a hétfőn közzétett előzetes eredményekből.

Az 57 éves Talon kihívója, a voksolás első fordulójában még az élen végzett Lionel Zinsou leköszönő kormányfő elismerte vereségét, s telefonon sok sikert kívánt a győztesnek.

“Az előzetes eredmények Patrice Talon átütő győzelmét jelzik” – mondta a 61 éves Zinsou az AFP francia hírügynökségnek.

Hozzátette: a különbség jelentős, vagyis ellenfele “választási győzelme” biztosra vehető.

Az előzetes eredmények szerint Talon a voksok 64,8 százalékát, míg ellenfele 35,2 százalékát szerezte meg a vasárnap megtartott választáson.

A március 6-i első fordulóban összesen 33 jelölt versengett Thomas Boni Yayi távozó államfő posztjáért. Zinsou ekkor a voksok 27 százalékát megszerezve az első helyen végzett a szavazatok 23 százalékát begyűjtő Talon előtt.

A 2006 óta hivatalban lévő Boni Yayi az alkotmány értelmében már nem indulhatott egy harmadik elnöki mandátumért. Ellentétben más afrikai elnökökkel – akik az alaptörvény módosításán keresztül igyekeznek megkerülni hivatali idejük korlátozását – a benini államfő lemondott az újabb jelöltségről.

A most másodikként befutó Zinsou egyébként Boni Yayi pártjának, a kormányzó FCBE-nek a tagja, és a parlamenti képviselők nagy része őt támogatta. Az első forduló elnökjelöltjei közül azonban 24 Talon mögé állt, köztük a voksok 22 százalékával a harmadik helyen befutó Sebastien Ajavon is.

A nyugat-afrikai országban a kulcsfontosságú gyapotágazatot ellenőrzése alatt tartó és Cotonou kikötőjét üzemeltető Talon a választási kampány során a nép hiteles képviselőjének állította be magát, miközben bírálta a Franciaországban tanult Zinsout, amiért francia útlevéllel is rendelkezik.

Talon korábban szintén Boni Yayi hűséges támogatója volt, ám kegyvesztetté vált. Az elnök 2012-ben azzal vádolta meg, hogy köze volt egy összeesküvéshez ellene, amelynek során meg is akarták mérgezni. Később Yayi megbocsátott neki, így Talon októberben hazatért franciaországi száműzetéséből.

A 10 millió lakosú egykori francia gyarmat 1990-ben – csaknem két évtizedes katonai uralom után – vezette be a többpárti demokráciát, elsőként a fekete-afrikai régióban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez