Spontán megemlékezést tartottak Brüsszel központjában

Spontán megemlékezést tartottak kedd este Brüsszel központjában, több százan gyertyákat gyújtottak a belga fővárosban reggel végrehajtott robbantásos merényletek áldozatainak emlékére.

A tőzsde épülete előtti tér megtelt virágokkal, az aszfaltot krétaüzenetekkel rajzolták tele. Voltak, akik énekeltek vagy hegedültek, mások egymás kezét fogva, csendben emlékeztek.

Egyesek “Brüsszel, szeretlek”, mások pedig “Ne aggódjatok”, “Együtt a gyűlölet ellen” vagy “El a kezekkel az országomtól” feliratú táblákat tartottak a magasba. Egymással keveredtek a francia, a holland, az angol és az arab nyelven írt üzenetek. Sötétedés után a helyszínre érkezett Charles Michel belga kormányfő is, akit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kísért el a megemlékezésre.

“Amióta itt vagyok Brüsszelben, nagyon belgának, nagyon brüsszelinek érzem magam” – mondta Juncker újságíróknak.

A résztvevő brüsszeliek közül többen nyilatkoztak a sajtónak.

“Azért vagyok itt, hogy megemlékezzek az áldozatokról és megmutassam, hogy az országunk együtt érző, demonstráljam azt, hogy a belső konfliktusaink ellenére egységesek vagyunk a borzalmakkal szemben” – mondta egy 22 éves egyetemista, aki békejelet ábrázoló zászlót tartott a kezében.

Egy algériai férfi “szomorúnak és sokkolónak” nevezte a történteket, és kifejtette, hogy szerinte határozottabban kellene fellépni a radikális imámok ellen, akik azt hangoztatják, hogy ártatlan emberek meggyilkolásával be lehet jutni a paradicsomba. “Ez nem a paradicsom, ez a pokol” – mondta.

“Azért jöttünk el az édesanyámmal, hogy megmutassuk, büszkék vagyunk rá, hogy belgák vagyunk, és nem félünk” – mondta egy fiatal nő.

A helyszínen a békés hangulat ellenére nagy a rendőrségi készültség, az ide tartó emberek táskáját átkutatják a rendfenntartók. A több mint harminc halálos áldozatot követelő keddi terrortámadások miatt elrendelték a legmagasabb szintű terrorkészültséget a belga fővárosban. Komoly zavarok alakultak ki a légiközlekedésben, lezárták az alagutakat és a teljes tömegközlekedési hálózatot. Az internetes közösségi oldalakon ezért a helyiek közül sokan szállást vagy fuvart ajánlottak a rászorulóknak Brüsszelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez