Háború a nép között – könyv a 4. generációs hadviselésről

Az Iszlám Államról kiadott nagy sikerű könyv után újabb kiadványt jelentetett meg a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye. Dr. Kiss Álmos Péter Háború a nép között című műve a Zrinyi kiadó gondozásában jelent meg. A könyvbemutatót a Stefánia palotában tartották, a nagyszámú érdeklődő közt ott volt Vorobej Makszim Vadimovics , az Oroszországi Föderáció katonai attaséja is.

A könyv alcíme : Esettanulmányok a negyedik generációs hadviselés történetéből. A szerző az aszimmetrikus hadviselésre mutat be példákat a 20. és a 21. század történelméből. Ilyenkor nem két hadsereg küzd egymás ellen, hanem az egyik oldalon az állam áll (hadsereggel és rendészeti szervekkel), a másik oldalon pedig egy vagy több, nem-állami hadviselő. Példaként említhetők az utcai harcok, az intifáda (palesztin felkelés Izrael ellen), vagy például Rodézia esetében a bozótháború.
“Korunk aszimmetrikus konfliktusaiban mindig nehezebb az államok szerepe, mint a velük szemben álló, a létező rendet támadó erőké, ám a központi kormányzatoknak ezekben a harcokban is mindig jogszerűen és erkölcsösen kell eljárniuk” – vallja dr. Kiss Álmos Péter. Aki egy interjúban arról beszélt, hogy aszimmetrikus hadviselés mindig létezett, de napjainkban a háborúk tényleg a nép között zajlanak: maga a hadviselő is a népből származik, a nép között vívja harcát, felhasználja a civileket erőforrásként, fedezékként, gyakorlatilag tereptárgyként, és kihasználja, hogy közéjük rejtőzve nehéz megtalálni őt.
A szerző, Kiss Péter Álmos.
A szerző, dr. Kiss Álmos Péter.
A bemutató után a szerzőt kérdeztem a könyv történetéről. Dr. Kiss Álmos Péter  az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Doktrinális Elemző Értékelő Osztály munkatársa, húsz évet szolgált az Egyesült Államok fegyveres erőinél, először mint ejtőernyős lövész, később mint hírszerző specialista, nyelvtanár, lélektani hadviselési specialista és leszerelési ellenőr. Nyugdíjazása óta biztonsági szaktanácsadó. Először doktori disszertációként adta be a munkát a Közszolgálati (akkor még Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi) egyetemen. Ezt később az Egyesült Államokban kiadták, sőt fontos katonai egyetemeken az oktatásban is használják. De például a krakkói Jagello Egyetem is tankönyvként ajánlja. A magyar kiadás a 3. megjelenési formája a könyvnek: ahogy Besenyő János, a Kutatóhely vezetője kiemelte, nagyon fontos kiadvány.
Dr. Besenyő János, a Honvéd Tudományos Kutatóhely vezetője bemutatja a kötetet.
Besenyő János, a Honvéd Tudományos Kutatóhely vezetője bemutatja a kötetet.

kt8

VorobejMakszim Vadimovics, az Orosz Föderáció katonai attaséja a szerzővel beszélget.
Vorobej Makszim Vadimovics, az Orosz Föderáció katonai attaséja a szerzővel beszélget.

kt5

kt6

kt7

kt4

kt9

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez