George Clooney Jerevánban: Ne forduljunk el a menekültektől!

Amellett, hogy szívdöglesztő és jó színész, emberi jogi aktivista is George Clooney. Így vett részt az Auróra-díj átadóján és az örmény népirtásra emlékező ceremónián Jerevánban.

Örményország 1915 óta őrzi az Ottomán Birodalom okozta sebeket. A körülbelül egymillió örmény legyilkolására, amit a kaukázusi állam mellett mások is népirtásnak tartanak, áprilisban szoktak emlékezni.

Ezzel egy időben adták át az idén az Auróra-díjat. A tavaly alapított egymillió dolláros elismerést azok kaphatják, akik kiemelkedően sokat tesznek valahol a világon mások megmentéséért és humanitárius célok elősegítéséért. Idén a Béke Háza civil szervezet vezetője, Marguerite Barankitse vehette át George Clooney-tól. A Burundi Angyalaként is ismert nő körülbelül 30.000 gyermek életét mentette meg az afrikai országot sújtó polgárháborúban.

Az ünnepélyes átadón az amerikai színész elmesélte, hogyan menekült el családja a 19. századi írországi éhínség elől az Egyesült Államokba. Majd a darfuri konfliktusban emberi jogi aktivistaként tevékenykedő Clooney hangsúlyozta:

„Az igazság az, hogy mi mindannyian valaki kedvességének köszönhetően vagyunk ma itt. Mindnyájan azoknak a jó embereknek a vállán állunk, akik nem fordították el a tekintetüket, amikor szükségünk volt rájuk. […] Ha emberként túlélünk, egyszerűen nem fordulhatunk el. Sem a szíriaiaktól, sem a dél-szudániaktól, vagy éppen a kongóiaktól.”

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez