Kínában lehet világsiker egy forradalmi magyar találmány

Kína vágyik a zöld energiára. Az ázsiai ország ma már a világ legnagyobb széndioxid kibocsátója, de ambiciózus tervei szerint hamarosan a világ legnagyobb zöld gazdasága lesz. Ehhez azonban még hosszú út vezet, amelynek egyik mérföldköve egy magyar találmány lehet.

Elfér egy aktatáskában, felszerelhető akár egy ablak fölé és képes kifűteni egy egész szobát, sőt, egy kisebb családi házat is, pusztán a Nap erejével. Ez nem valami sci-fi, hanem egy új magyar találmány, a napkollektor egy forradalmi új verziója. Boda Péter feltaláló szabadalmában a műszaki tartalom az új – a folyadék, amely felveszi a napenergiát és eljuttatja a fűtési rendszerbe. A találmány nem csak egyszerűbbé, és kisebbé teszi a napkollektorokat, de sokkal olcsóbbá is.

Ez pedig sokkal vonzóbbá tenné a napenergiát a felhasználóknak, hiszen, ha egy rendszer kiépítése a mai töredékébe kerül, akkor már sokkal érdemesebb átállni a világ legzöldebb energiájára. A magyar feltaláló ötletéből pedig – a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) segítségével – Kínában lehet tömegtermék.

A TIAN YUAN nevű kínai cég ugyanis komolyan érdeklődik az iránt, hogy gyártó kapacitást létesítsen Kínában a magyar találmánynak. A cég jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a hulladékhasznosítás, zöld gazdaság terén, és – ahogy Li Jingchun, vezérigazgató budapesti trágyalásai után elmondta, jelenlegi termékspektrumukba jól illeszkedne egy ilyen napkollektor és meg is lenne az anyagi háttere, hogy egy egész gyártósort építsenek ki. Úgy érzi, ezzel a magyar találmánnyal nem is csak a kínai piacon érhetnek el majd jelentős sikert, de cégük képes lesz a világpiacon is sikerrel értékesíteni, hiszen ma már egyébként is Kína a napkollektorok legnagyobb gyártója.

Orosz Péter a HTCC hálózatfejlesztési igazgatója a Globoportnak elmondta, a kínai partnerek nem csak a napkollektor, hanem más zöld projektek iránt is érdeklődnek, és több városba is ellátogattak Magyarországon, hogy partnereket találjanak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez