Szaúd-Arábia 2030 után meglesz olaj nélkül is

Ez a terve Mohamed királyfinak, aki új irányt akar szabni hazájának, melynek jövedelme jelenleg is 90%-ban az olajból származik.

Meghökkentő terve van Mohamed királyfinak, aki új irányt akar szabni hazájának, melynek jövedelme jelenleg is 90%-ban az olajból származik. A 31 éves Mohamed bin Szalman hadügyminiszter, de ő irányítja az ország gazdaságát is. Szaúd-Arábia bajban van: az olaj ára a mélyben, közben pedig a feszültség a térségben a csúcson. Jól mutatja ezt a jemeni háború, ahol Mohamed herceg mint hadügyminiszter nem épp sikeres.

Nem is ez a fő front, hanem a gazdaság.

Az olajbevételek csökkennek, a lakosság viszont gyors ütemben növekszik.

A döntő többség 25 év alatti fiatal. Ők különösen sokat várnak Mohamed hercegtől, aki 2030-ra át akarja formálni a sivatagi királyságot. Már hozzá is kezdett: leváltotta a veterán olajminisztert. Helyébe kinevezte az Aramco társaság eddigi főnökét. Az olajtársaság a világ legnagyobb vállalata. Részvényeinek egy részét hamarosan piacra dobják. Ebből létre kívánják hozni a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapját. Értéke 2000 milliárd dollár lenne. Ebből finanszíroznák a nagyszabású gazdaság átalakítási terveket.

Már a most nyugdíjba küldött olajminiszter megjósolta: az olaj korának hamarosan vége lesz. Híres mondása szerint a jégkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a jég. Kijelenteni ezt könnyű, de mi jön az olaj után? Mohamed herceget nagy nemzetközi stáb segíti abban, hogy megtalálja a megoldást. De ő jelenleg csak a második számú trónörökös. Az első számít ugyancsak Mohamednek hívják, de ő nem a király fia, hanem Najef hercegé. Éppúgy az államalapító Szaúd király unokája és egyben a mindenható belügyminiszter. A terrorizmus elleni harc fő irányítója. Kérdés, hogy szó nélkül lemond-e arról, hogy ő lépjen trónra, ha a nyolcvan esztendős Szalman király megtér őseihez. A problémák mindenesetre nem várnak:

ha nem találnak megoldást az olaj pótlására, akkor Szaúd-Arábia hamarosan pénzügyi gondokkal kell, hogy szembenézzen.

A közel keleti válság, benne a rivalizálás a siita Iránnal, szintén nem könnyű probléma. Mohamedben Szalman viszont nagyon fiatal. Alig múlt harminc éves. Így elképzelhető, hogy 2030-ra valóra válthatja álmát és modern állammá formálhatja Szaúd Arábiát követve ezzel eszményképét, nagyapját az ország alapító Szaúd királyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez