73 éve eltűnt brit tengeralattjárót találtak meg

Szinte tökéletes állapotban van a tengerfenekén fekvő, II. világháborús brit tengeralattjáró, amely 1943-ban, 71 fős legénységével tűnt el nyomtalanul a Földközi-tengeren.

Szardínia szigeténél, egészen pontosan Tavolara partjaitól nem messze találták meg a HMS P311-es brit tengeralattjáró roncsát. A felfedezést komoly kutatómunka előzte meg. Végül a híres olasz roncsvadász, Massimo Domenico Bordone vezetésével sikerült rábukkanni az acélkoporsóra, amely a történelmi feljegyzések szerint 1943. Január 8-án adott utoljára életjelt magáról.

Az olaszok közölték, hogy a 83 méter hosszú tengeralattjáró szinte „tökéletes állapotban” fekszik körülbelül 100 méter mélyen a tengerfenekén. Egyedül az orrán fedeztek fel sérüléseket. Azt viszont még mindig nem tudni, hogy a tengeralattjáró vesztét pontosan mi okozta. Egyes feltételezések szerint egy vízalatti aknával ütközött, ezért süllyedt el. Azt viszont biztos, hogy a legénysége napokig életben volt, amig el nem fogyott az oxigén.

ztztztss

A brit haditengerészet jelezte, hogy a HMS P311-es nagyvalószínűséggel örökre a tengerfenekén fog nyugodni. Kiemelni nem fogják, ilyen műveleteket ugyanis csak akkor szoktak végrehajtani, ha nyomos okuk van rá. A HMS P311-es esetében viszont nem ez a helyzet.

A HMS P311-es küldetéséről annyit tudni, hogy a Földközi-tengeren volt szolgálatban, a II. világháború idején a stratégiai fontosságú, brit fennhatóság alá tartozó Málta szigetén állomásozott. Utolsó küldetése az volt, hogy süllyessze el az olasz haditengerészet Trieste és Gorizia névre keresztelt csatahajóit. A most megtalált tengeralattjárót egyébként eredetileg az egyiptomi fáraóról, Tutanhamonról akarták elnevezni, de mivel soha nem tért vissza, a hivatalos névadására nem került sor.

urururr

 

Kép:ibitimes.co.uk

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez