Afrika Ünnepe Családi Fesztivál – helyszíni riport

Vajon a Magyarországon élő afrikaiak találkoznak egymással, összejárnak? A kérdésre igennel válaszol az Afrika Ünnepe Családi Fesztivál, amelyet ma rendeztek meg az Öntödei Múzeumban.

Olyan nem hivatalos programot szerettünk volna, ahol a Magyarországon élő afrikaiak találkozhatnak egymással – mesélte a családi fesztivált szervező Ebony Afrikai Egyesület munkatársa, Miriam Ekiudoko. Bár ez még csak az első ilyen alkalom, remélhetőleg rendszeresen ismétlődő hagyománnyá válik.

DSC_0993

A cél érdekében gyermekprogramokkal (testfestés, hajfonás, rajz), könyvbemutatóval, koncertekkel, kóstolóval, tánccal szórakoztatták a vendégeket. Illetve több Afrikával foglalkozó és emberi jogi szervezet (például Magyar Afrika Társaság, Mondj nemet a gyűlöletre! stb.) is bemutatkozhatott az Öntödei Múzeum kertjében.

DSC_0988

Délelőtt tíztől folyamatosan érkeztek a nemcsak afrikai érdeklődők. Nagy szükség van az ilyen programokra, azért is, hogy a vegyes házasságok csemetéi jobban megismerhessék ez afrikai kultúrát – mesélte egy asszony, akinek nigériai a férje.

DSC_1007

Szerinte nem egyértelmű hogy, mennyire befogadó a magyar társadalom az afrikaiakkal szemben. Érdekesnek tartja, hogy sokszor a nyugdíjasok jóval nyitottabbak, érdeklődőbbek a fiataloknál. Ugyanakkor egy burkina fasói kismamának, aki húsz éve él már Magyarországon, csak pozitív élményei vannak ebben a kérdésben.

DSC_0990

Hogy az Öntödei Múzeum miért ad helyet egy afrikai családi fesztiválnak, arról Csibi Kinga múzeumvezetőt kérdeztük. Szerinte egy múzeumnak mindenképpen nyitnia kell a látogatók legkülönbözőbb rétegei felé. Ahhoz képest, hogy viszonylag kicsi, az Öntödei Múzeum kiterjedt nemzetközi kapcsolattal rendelkezik. Így rendeztek már náluk bolgár, szlovén és nem egy afrikai programot is.

DSC_0999

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez