Mozgósítani kell a kiábrándult szavazókat! – Polgármester-választás Erdélyben

A korábbiakhoz képest jóval izgalmasabb helyhatósági választás elé néz Székelyudvarhely vasárnap. A régóta ismert és unalomig civakodó pártok jelöltjei mellett most pártfüggetlen jelölt is indul, Lukács László.

Egyfordulós a helyhatósági választás Romániában és nincs minimum részvételi arány. Tehát az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján körülbelül 40 százalékos a választási hajlandóság Romániában. Ez valamivel több a helyhatósági szavazásokon, ott akár a szavazók fele is voksolhat. A 34 ezres Székelyudvarhelyen várhatóan hozzávetőleg 12 ezren mennek majd el szavazni vasárnap.

Ennek az aránynak az is lehet az oka, hogy a város lakóinak elegük van a már ismert pártok játékaiból. Ezért van szükség pártfüggetlen jelöltre, aki mobilizálhatja a kiábrándultakat. Lukács László esetében erre van remény. A kampány során ugyanis az emberek több mint fele azt nyilatkozta neki: „Eredetileg el sem akartam menni, de vasárnap önre fogok szavazni.”

Lukács László kérdésünkre elmondta: szerinte a választás legfőbb kérdése az, vajon megvalósítható-e, hogy nem a pártok, hanem az emberek akaratából kerül valaki a polgármesteri székbe.

Hivatalosan öt jelölt indult, melyből négy kampányolt. Egy jelölt csak papíron létezik.

Mivel még bőven a választások előtt ismerte a többi jelöltet Lukács László, ezért a vasárnapi verseny ellenére jó kapcsolatban vannak.

„Ezért nem alakult ki a politikai csatározások miatt egyfajta barikádharc. Eleve úgy ismernek, mint együttműködő embert, és ha én nyerem a választásokat, akkor minden pártnak érdeke, hogy velem jó kapcsolatban legyen, hiszen mindenki úgy számolt, hogy ha nem az ő jelöltjük nyer, akkor a legjobb az lenne, ha én nyernék” – mondta el Lukács László.

Független jelöltként kampánya elsősorban magára a polgármesteri posztra fókuszál. Lukács László fontosnak tartja, hogy – akár egy állásinterjún – saját személyiségét mutassa meg és valódi, átvihető ígéreteket nyújtson a választóknak. Három legelső intézkedése a városháza barátságossá tétele, az ügyfélszolgálat ügyintézésének meggyorsítása, megkönnyítése és az immár hat éve lejárt városrendezési terv megújítása és elkészítése lenne. Szerinte elengedhetetlen, hogy a nagyobb döntésekbe bevonják a lakosságot, valamint a szakembereket, és velük együtt hozzák meg azokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez