Nyaralót ajánlottak a törökök – a lelőtt orosz pilóta családja visszautasította

Moszkvai sajtóinformációk szerint a tengerparti Kemer török üdülőváros polgármesteri hivatali egy házat ajánlott fel kártérítésként a lelőtt orosz vadászgép pilótája családjának.

A házat a délnyugat-törökországi város polgármesteri hivatalának egy küldöttsége ajánlotta fel – közölte Alekszandr Tolsztopjatyenko törökországi orosz konzul.

Az incidensben életét vesztett orosz pilóta, Oleg Peskov családja azonban visszautasította az ajánlatot. A pilóta testvére, Pavel a Govorit Moszkva orosz rádiónak elmondta, hogy a család nem kér kártérítést Törökországtól, és nem is fogad el semmit. “Ez nem csak megalázó, de egyben borzasztó is” – mondta a pilóta testvére.

A kemeri küldöttség ajánlatának előzménye, hogy Moszkva és Ankara megkezdte a kétoldalú kapcsolatok  normalizálását. A kapcsolatok tavaly novemberben romlottak meg az orosz vadászgép lelövése miatt. Ankara szerint az orosz gép megsértette a török légteret, Moszkva ugyanakkor ezt következetesen tagadta.

Az incidens nyomán elmérgesedett a török-orosz  viszony Oroszország vízumszankciókat és számos gazdasági büntetőintézkedést léptetett életbe Törökországgal szemben. Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az orosz elnöknek címzett hétfői levelében teljesítette Moszkva egyik feltételét a kapcsolatok normalizálása érdekében: bocsánatot kért az orosz gép lelövéséért. Hírforrások a levelet úgy értékelték, hogy a kártérítés a következő lépcső, de kedden Binali Yildirim török miniszterelnök leszögezte: Törökország bocsánatot kért Moszkvától, de nem tervezi, hogy kártérítést fizessen. A kedd esti isztambuli terrortámadás, amelynek kettő a három elkövető közül valószínűleg orosz állampolgár volt, felgyorsította a békülési folyamatot. Vlagyimir Putyin csütörtökön utasítást adott a Törökország elleni szankciók feloldására, valamint a két ország megegyezett a terrorellenes együttműködés felújításában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez