Szíriához hasonló válság fenyeget a Kaukázusban és az egykori szovjet Közép-Ázsiában

Erről beszélt Oroszország védelmi minisztere egy konferencián, melyen az iszlamisták elleni harc volt a fő téma. Szergej Sojgu elmondta: több mint 4500 olyan dzsihádharcos küzd az Iszlám Állam hadseregében, akik Oroszországból illetve az egykori szovjet Közép-Ázsiából érkeztek Szíriába és Irakba. Ha összeomlik az Iszlám Állam, akkor nem nehéz kitalálni, hogy hova térnek vissza – hangsúlyozta Sojgu hadügyminiszter.

A konferencia résztvevői arról is beszéltek, hogy a gazdasági válság és az alacsony életszínvonal sok muzulmán fiatalt tesz fogékonnyá az Iszlám Állam propagandája iránt. Különösen veszélyes az, hogy az Iszlám Állam komoly kiképző központokat épített ki Afganisztánban. Egy éve még csak pár száz követője volt az Iszlám Államnak Afganisztánban, ma már több mint 10 ezer. A csapás iránya egyértelműen a Kaukázus, illetve az egykori szovjet Közép-Ázsia.

Az Iszlám Állam kiképzőközpontjaiban az orosz az egyik használatos nyelv. Az Iszlám Állam hadügyminisztere, akit nemrég öltek meg, a csecsen Omár volt, aki a kalifa, vagyis Abu Bakr al-Bagdadi tanácsadója volt.

Az orosz támadások Szíriában több mint 2000 dzsihádharcossal végeztek. Köztük volt 17 hadúr is. Oroszország együtt akar működni más államokkal a terrorizmus elleni harcban. Erről is tárgyal Oroszországban Kerry amerikai külügyminiszter. Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán benne van abban a védelmi szövetségben, melyet Oroszország vezet. Üzbegisztán és Türkmenisztán nincsen. Az egykori szovjet Közép-Ázsia lakóinak többsége nagyon alacsony életszínvonalon vegetál, ezért számukra csábító lehet az ajánlat: legyél dzsihádharcos! Ezért áll fenn a szíriaihoz hasonló válsághelyzet az Oroszországhoz tartozó Kaukázusban és az egykori szovjet Közép-Ázsiában – ahogy azt Sojgu védelmi miniszter hangsúlyozta az Iszlám Állam elleni harcról szóló konferencián.

Kép: A Kaukázus (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez