Csirkével a malária ellen

Etióp és svéd kutatók megállapították, hogy az élő csirkék által kibocsátott szag védelmet nyújthat a maláriát terjesztő szúnyogok ellen.

A kutatók a Malaria Journal folyóiratban számoltak be a Nyugat-Etiópiában végrehajtott kutatásaikról, és arra a megállapításra jutottak, hogy az élő csirkék által kibocsátott testszag, illetve izzadság elijeszti a maláriás megbetegedésekért felelős szúnyogokat.

A kísérlet során a kutatók egy ketrecbe zárt csirkét helyeztek el egy önkéntes kunyhojában, közvetlenül az ágya mellett. Biztonságképen az önkéntest egy szúnyoghálóval felszerelt ágyban helyezték el éjszakára. A kísérlet során a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a kunyhóban és az általuk elhelyezett szúnyogcsapdában jelentősen kevesebb szúnyogot találtak, mint azokban a kunyhókban, helyiségekben, ahol nem volt ketrecbe zárt csirke.

Hamarosan újabb kisérletekre is sor fog kerülni. A csirkék által kibocsátott szagot ugyanis sikeresen kilehet vonni a szárnyasok tollaiból, amiből szúnyogriasztót lehet előállítani. Nemsokára ennek a hatékonyságát is megvizsgálják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez