Donald kacsa immár nem szélsőséges figura Oroszországban sem

Féléves felfüggesztett börtönre ítéltek hat éve Kamcsatkán egy férfit, aki a világhálón a “Donald kacsa a Führer birodalmában” című filmet terjesztette. A bírósági döntés ellen az érintett fellebbezett, és most megszületett a várva várt döntés: kiderült, hogy Donald kacsa nem szélsőséges figura, nem náci szimpatizáns, hanem épp ellenkezőleg!

A második világháború idején készült Walt Disney film éppen kigúnyolni akarta Hitler birodalmát. A film hivatalos címe: The Führer’s Face. 1943-ban a rendező elnyerte vele az Oscar-díjat. Hollywood a második világháború idején ontotta az antifasiszta filmeket. A leghíresebb közöttük A diktátor volt, Chaplin főszereplésével.

Walt Disney korábban ugyan nem volt mentes némi náci szimpátiától, de a második világháború idején ő is hazafias kötelességének tekintette a harmadik birodalom kigúnyolását. Ebben játszott döntő szerepet Donald kacsa, aki 2010-ben megkapta a szélsőséges figura minősítést a Petropavlovszk városában működő kamcsatkai bíróságon.

Oroszországgal nem viccelnek ezzel: a törvény szerint öt év fegyházat is lehet kapni ilyen anyagok terjesztése miatt. Szerencsére most Donald kacsa megúszta. Immár szabadon szerepelhet a képernyőkön, hiszen a bíróság is kimondta: nem számít szélsőségesnek orosz földön sem.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez