Több mint 220 öngyilkosjelölt merénylőt figyel az orosz titkosszolgálat

Az élő bombák állandó fenyegetést jelentenek Oroszország számára – hangsúlyozta a szövetségi titkosszolgálat főnöke. Alekszandr Bortnyikov Szentpéterváron beszélt egy tanácskozáson, melyen a terrorizmus elleni harc épp aktuális kérdéseit vitatják meg. A sahidok, az öngyilkos merényletre vállalkozó fanatikus figurák a bevetésre várakoznak, melyek időpontját a főnökeik határozzák meg.

Bortnyikov azt is elmondta: sok olyan dzsihádharcos van, aki orosz útlevéllel él az Iszlám Állam uralta területeken, illetve másutt külföldön. Az orosz titkosszolgálat több mint 260 nevet megadott az Interpolnak, hogy ha rájuk akadnak, akkor tartóztassák le őket és azután adják ki Oroszországnak.

Az orosz titkosszolgálat korábban gyakran figyelmeztette a török és az európai uniós terrorelhárítókat, hogy figyeljenek az orosz útlevéllel utazó dzsihádharcosokra, akik lehet, hogy öngyilkos merényletekre készülnek. Legutóbb az isztambuli repülőtér elleni iszlamista terrorakció nyomán derült ki, hogy a végrehajtók jelentős része orosz állampolgár volt.

Oroszországon belül is állandó az iszlamista terrorfenyegetés, főként a Kaukázuson túli területeken. Az orosz titkosszolgálat együttműködésre törekszik ezen a téren a NATO-tagállamokkal, hiszen az érdekeik közösek: meg akarják állítani a dzsihádharcosokat.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez