Sztriptíz 1957-ből, Tokióból

Ritka kép jelent meg az interneten: sztriptízt ábrázol, 1957-ből.

Amint a képen is látható, a kifutót neonlámpákkal világították meg alulról – írja a Ritka történelmi fotók honlapja. A férfiak igyekeznek nem nézni a meztelen nőt, van, aki eltakarja az arcát is. Az amerikai stílusú sztriptíz Japánban a második világháború vége után vált népszerűvé, amikor az Egyesült Államok megszállta az országot. Néhány lány ekkor úgy döntött: ezt az utat választja a prostitúció alternatívájaként.

Egy nő a kifutón, 1957-ben.
Egy nő a kifutón, 1957-ben.

Miután a japán vállalkozó, Ozaki Shigeo látta a híres amerikai sztriptíztáncos Gypsy Rose Lee műsorát, elindította saját üzletét Tokió Shindzsuku környékén. A Teitoza volt az első klub, 1947. január 15-én nyílt meg. Az első műsor címe a „Vénusz születése” volt. Minden performansz 15 másodpercig tartott, és modern értelemben igen szerény volt, hiszen a fátyol, a fehérnemű szinte minden eltakart, amit ma látni hagynak ebben a szakmában. Ez a show egészen 1948 augusztusáig futott. Később az asakusai klubokban ugyan láthatóak voltak teljesen meztelen nők, de nem volt jellemző a mozgás vagy a tánc.

Idővel a műsor fejlődött és változott, így alakultak ki a táncok, illetve a történet köré épített vetkőzések, mint például a nyilvános fürdés a színpadon. Az egyik legnépszerűbb műsornál például a nézők nagyítószemüveget kaptak, hogy mindent megnézhessenek közelebbről is.

Az 1950-es években a japán sztipshow inkább szólt a szexualitásról, mintsem a táncról. Tokióban a bemutatók visszafogottabbak voltak, míg Oszakában és Kiotóban a sztriptíz egyfajta művészeti ág lett. 1956-ban Oszaka lett az első város, ahol egy show alkalmával láthatóvá vált a szeméremszőrzet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez