Kelet-európai fegyverekkel ölnek a Közel-Keleten

Több mint egymilliárd euró értékben szállított fegyvereket a Közel-Keletre a szíriai polgárháború kezdete óta nyolc közép-, és kelet-európai állam: Bosznia, Bulgária, Csehország, Horvátország, Montenegro, Románia, Szerbia és Szlovákia.

Korábban sosem voltak jelentős fegyverszállítások innen a Közel-Keletre. Viszont 2012 óta ezek az államok elárasztják a piacot AK 47-es gépfegyverrel (a népszerű Kalasnyikovval), nehéz géppuskákkal, aknavetőkkel, tankelhárító fegyverekkel, rakétakilövőkkel – írja a brit The Guardian.

Ki fizetett a fegyverekért? Mindenekelőtt Szaúd-Arábia és az Emirátusok – az USA fő szövetségesei a térségben. De nem maradt el Jordánia és Törökország sem, melyek szintén Washington partnerei. Hogy kezdődött? Úgy, hogy Horvátországból repülőgépeken szállítottak az egykori jugoszláv fegyverkészletekből Szíriába, az Aszad elleni erőknek. Zágrábban ezt cáfolták, de az USA damaszkuszi ex-nagykövete megerősítette a hírt. Amerikai hajók azóta is rendszeresen szállítanak fegyvereket a balkáni kikötőkből a Közel-Keletre. A szponzor Szaúd-Arábia és az Emirátusok. A végcél pedig az Aszad-ellenes milíciák. Melyek között ott vannak a fanatikus iszlamista erők is.

Szaúd-Arábia 806 millió eurós fegyverüzletet kötött a szállító közép és kelet-európai államokkal, Jordánia 155 millió eurós, az Emirátusok 135 eurós részt vállaltak. Törökország van a lista végén 85 millió euróval. Persze senki sem tudja, hogy a tényleges számok pontosan mennyit is tesznek ki – hangsúlyozzák azok az újságírók, akik szorgos kutatómunkával felderítették a kínos fegyverbizniszt. Balkan Investigative Reporting Network – ez az egyik szervezet neve. A másiké: Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Beszámolnak arról is, hogy az üzlet vígan megy tovább: Vucic szerb miniszterelnök júniusban jelentette ki, hogy akár ötször annyi fegyvert is gyárthatnának, azt is el tudnák adni. Hollandia az első uniós állam, mely leállította a fegyverszállítást Szaúd-Arábiának. Az Európai Parlament fegyverzetszállítási ügyekben illetékes szakértője szerint más tagállamoknak, sőt a tagjelölt országoknak is így kellene cselekedniük.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez