Nem lesz harmadik világháború Szíria miatt

Légvédelmi rakétákkal kellene felszerelni Bassár el-Aszad szíriai elnök mérsékelt ellenzékét, hogy csapataik kiiktathassák a kormányhadsereg repülőgépeit és helikoptereit – mondta a szaúd-arábiai külügyminiszter a Spiegelnek.

Adel al-Dzsubeir a német hírmagazin szombati – digitális formátumban péntek este megjelent – számában közölt interjúban kiemelte, hogy a mérsékelt ellenzék felfegyverzése föld-levegő rakétákkal megváltoztatná az erőviszonyokat a szíriai polgárháborúban, de nagyon kellene vigyázni, hogy a rakéták ne kerüljenek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez.

Hozzátette, hogy az ügyben az IÁ megsemmisítésére szerveződött koalíciónak kell döntenie.

Elmondta, hogy szerinte túlzás a harmadik világháború veszélyéről beszélni a szíriai válság miatt. Hazája és Oroszország viszonyáról pedig azt mondta, hogy a szíriai helyzet rendezése körüli nézeteltérésen kívül a kapcsolatok nagyon jók, és Szaúd-Arábia azok elmélyítésére törekszik.

Nagyjából 20 millió orosz állampolgár gyakorolja a muzulmán vallást, mindkét ország küzd a terrorizmus és a szélsőségek ellen, és mindkét ország “stabil energiapiacokban érdekelt” – mondta.

A Szíria körüli nézeteltérés pedig “inkább taktikai, és nem stratégiai jellegű”, hiszen mindkét ország egységes, stabil Szíriát szeretne, amelyben mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik – jelentette ki Adel al-Dzsubeir.

Arról, hogy szokás kapcsolatba hozni az IÁ ideológiáját és a Szaúd-Arábiában domináló vahabizmust – az iszlám szunnita ágának egy rendkívül konzervatív irányzatát – elmondta, hogy ez “leegyszerűsítés, amelynek semmi értelme”, mert az IÁ “nagyjából annyira muzulmán, amennyire keresztény a Ku-Klux-Klan” amerikai fajüldöző szervezet, és az IÁ tagjai nem vallásos emberek, hanem “bűnözők és pszichopaták”.

A szaúdi diplomácia vezetője megerősítette, hogy országa kész különleges szárazföldi alakulatokat bevetni Szíriában, amennyiben az IÁ elleni koalíció döntést hoz a szárazföldi intervencióról. Megerősítette azt is, hogy Rijád szerint Bassár el-Aszadnak nincs jövője Szíriában.

Szaúd-Arábia térségbeli riválisáról, Iránról azt mondta, hogy Rijád a lehető legjobb kapcsolatok kiépítésére törekszik Teheránnal, ehhez azonban az iráni félnek fel kell hagynia Szaúd-Arábia 35 éve zajló folyamatos támadásával. Arra a kérdésre, hogy mit tehetne Szaúd-Arábia a megbéküléshez vezető folyamat beindításához, azt mondta, hogy “nincs mit beindítani, az irániak egyszerűen hagyjanak békén minket.”

Adel al-Dzsubeir hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arába nem tör regionális vezető szerepre, hanem csak stabilitást és biztonságot szeretne, hogy saját fejlődésére összpontosíthasson, de vannak problémák a térségben, amelyeket senki nem tudott megoldani, a nemzetközi közösség pedig a helyi államoktól várja a megoldást.

Rijád ebben a helyzetben kénytelen volt “vállalni a kihívást”, amire ellentmondásos reakciót adott a nemzetközi közösség.

“Akarjátok, hogy vezetők legyünk, vagy csak mellékszerepet szántok nekünk? A kettőt egyszerre nem lehet. Ha azt akarjátok, hogy vezessünk, akkor ne bíráljatok, ha pedig azt akarjátok, hogy mellékszereplők legyünk, mondjátok meg, hogy ki legyen a vezető” – mondta a szaúd-arábiai külügyminiszter.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez