Nem jött be a főnöknek – egy nap után kirúgták a tévéből

A fiatal nő beperelte a magán televíziós társaságot Rijádban ahol nem elég, hogy kirúgták, de meg is alázták mondván: nem alkalmas képernyős szereplésre. Szaúd Arábiában amúgy is nagy vita van arról, hogy a nők hogy jelenhetnek meg a képernyőn …

Ha valaki ronda, akkor ne akarjon képernyőre kerülni! – ezt vágta a gyakornok lány arcába a főnöke egy magán televíziós társaságnál amikor első nap munkára jelentkezett. A lány sírva elrohant, majd a rokonai tanácsára a bírósághoz fordult. A bíróság befogadta a panaszt.

Ki kerülhet képernyőre és ki nem? Hogyan kell öltözködnie annak a nőnek, aki végül is műsorvezető lehet a televízióban Szaúd-Arábiában? Tavaly a súra – a vallási ügyekben a döntő szót kimondó tanács – egyetlen női tagja elrendelte: a televízióban minden nő köteles a hagyományos fekete fejkendő viselésére és a kozmetikai szerek használatában is mérsékletet kell tanúsítania. Vita kezdődött és a szigorú rendeletet visszavonták. Nem az elvet magát kérdőjelezte meg a súra hanem azt, hogy nincs pontosan meghatározva: mi is az a hagyományos női viselet Szaúd-Arábiában, melyhez tűzön és vízen át mindenképp ragaszkodni kell.

Igazában az okoz problémát a sariát szigorúan betartó sivatagi királyságban, hogy a nézők egyre szívesebben figyelik a külföldi televíziókat, mert ott többet látnak a műsorvezető hölgyek bájaiból mint a hazai televíziók esetében. A nőket háttérbe szorító saria és a huszonegyedik század összehangolása mind nagyobb problémát jelent Szaúd-Arábiában ahol nemrég Michelle Obama keltett szenzációt azzal, hogy látogatása idején nem viselt fejkendőt. Több ezer szaúdi nő sietett gratulálni az amerikai elnök nejének azért, hogy nem vetette magát alá a helyi szokásoknak és ezzel példát mutatott a női egyenjogúságra Szaúd-Arábiában is.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez