Szupernő: hét kisbabát mentett ki a tűzből

Miközben mi a karácsonyfát álltuk körül, Szaúd-Arábia déli részén tűz ütött ki egy kórházban. A rémes tragédiáról akkor részletesen beszámolt a világsajtó. Arról azonban nem, hogy milyen hőstettet vitt véghez egy ápolónő.

Szaúd-Arábia egyik városában 25-en vesztették életüket és 123-an sebesültek meg a karácsonyi kórháztűzben. De a feketelista hét kisbabával hosszabb lenne, ha egy ápolónő nem fordult volna vissza újra meg újra, hogy kihozza a lángokból a csecsemőket.

Amira Esmail szolgálatban volt a jazani kórházban, amikor az újszülött-osztályáról sűrű füstöt látott szivárogni. Éjjel 1 óra felé járt az idő. A nővér azt mondta a kollégáinak: szerinte ég valami. Nem érez ugyan semmilyen furcsa szagot, de meg kéne nézni, mi van. A füst a takarítószerek raktárából jött. Közben már a biztonságiak is azt kiabálták, hogy tűz van, és mindenkinek azonnal el kell hagynia az épületet.

A szaúdi híroldal, a Sabq szerint azonban Amira pont az ellenkező irányba indult: a babaágyak felé. “Láttam a lángokat az üvegfal túloldalán. Rettenetes volt, a kolléganőmmel együtt zokogni kezdtünk. Aztán úgy döntöttem: a könnyek helyett akcióra van szükség. Megkértem a biztonságiakat, hogy törjék be az üveget, és beszaladtam az újszülöttekhez. Négyet közülük egy plédbe csomagoltam, és kiszaladtam velük, átadtam őket másoknak. Azt kértem, vigyék ki őket az épületből. Kivettem az ágyából még egy kisbabát, átadtam egy másik nővérnek, aztán még egyet, őt az egyik alkalmazott kezébe nyomtam, az utolsót pedig magam vittem ki. Az intenzív osztály felé futottam vele, hogy kijussunk a kórházból. Láttam, hogy ott zárva az ajtó, mögötte meg még nem is tudnak a tűzről. Addig vertem az ajtót, amíg ki nem nyitották, és az ott lévő gyerekeket is ki nem mentették. Hál’Isten, mind megúszták.”

Amira azt mondja, a legrettenetesebb a megégett holttestek látványa és a segítségért kiabáló sebesült emberek hangja volt. Még most is rémálmai vannak.

A közösségi oldalakon hősként ünneplik a nővért. Magányos akcióját sokan állítják szembe a szaúdi hatóságok hozzá nem értésével és nemtörődömségével, amivel szerintük a kórháztüzet kezelték. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a mentést csak későn tudták megkezdeni, a vészkijáratok bezárt ajtaját ugyanis sok helyen még lánccal is lezárták.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez