Levágta a mellét tiltakozásul az adó ellen

Európai és amerikai szüfrazsettekről és nőjogi harcosokról elég sok történetet ismerünk a 20. század elejéről. Hozzájuk hasonlóan tiltakozott egy indiai asszony is magányos, halálos akciójával.

Murali T festő a dél-indiai Kerala egyik bankjában olvasott Nangeli történetéről, aki egy adó miatt vágta le a mellét még a brit fennhatóságú Indiában a 20. század elején.

A hajdani Travancore Állam királya elrendelte, az alacsonyabb kasztba tartozó nők fizessenek adót, ha eltakarják kebleiket. Akkoriban a kasztok közötti különbségeket az öltözködéssel is egyértelműsítették – mesélte Sheeba KM genderkutató a BBC cikkében.

murlit2

Így az alacsonyabb kasztba tartozó Nangelinek adót kellett fizetnie, ha el akarta fedni kebleit. Ő viszont nemet mondott erre, és az adóellenőr sem tudta jobb belátásra bírni. Sőt, tiltakozásul levágta a saját melleit. A hősi tett tragikusan végződött. Nangeli annyi vért vesztett, hogy meghalt. Férje pedig (gyermekük nem volt), az asszony halotti máglyájára vetette magát.

A történet annyira megihlette Murali T-t, hogy hosszú ideig kérdezősködött Nangeli egykori lakóhelyén. Még a leszármazottaival is találkozott. Hogy az asszony bátorsága ne maradjon észrevétlen, a festő több képet is szentelt neki. Hamarosan egy könyvben is megjelenteti őket, amelynek címe: A történelem rejtetett képei.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez