3-5 milliárd dolláros adóhátralék fenyegeti a Facebookot

Miközben az óriás profitja minden rekordot megdöntött (a második negyedévben meghaladta a 2 milliárd dollárt), a Facebook kénytelen volt elismerni: a washingtoni adóhivatal 3-5 milliárd dolláros adóhátralékot ró fel neki. A Facebook természetesen nem fogadja el az IRS – az amerikai adóhivatal – érvelését és fellebbez.

Miről van szó? A Facebook nemzetközi tevékenységét áthelyezte Írországba, és eközben alulértékelte amerikai bevételeit – emlékeztetett a francia Le Monde. A washingtoni adóhivatal a 2008 és 2013 közötti időszak vizsgálata során jutott erre az eredményre. A multi cégeket gyakran vádolják azzal, hogy kreatív könyvelés révén olyan országokban számolnak el profitot, ahol alacsony a társasági adó. Írországban ez 12,5%, vagyis alacsonynak számít a fejlett világban. A kelta tigris jelentős részben épp ennek köszönhette gyors fejlődését, hiszen sok multi akarta ily módon kihasználni az alacsony adókulcsot.

A Facebook ettől függetlenül büszkén közölte: felhasználóinak száma immár 1,71 milliárd ember – szerte a világon! A cég központja Kaliforniában van, de a dinamikus növekedés és a nagy profit régen Amerikán kívül esik. A Facebook jól fizetett adótanácsadói eddig mindig megtalálták a kiskapukat, és nem kizárt, hogy most is szép csendben megállapodnak a washingtoni adóhivatallal egy jóval szerényebb összegben, mint 3-5 milliárd dollár.

Kép: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez