Életfogytiglant kapott az iszlamista fanatikus, aki egy utast akart lefejezni a londoni metróban

12 centiméter hosszú sebet ejtett egy ártatlan utas tarkóján a Szomáliában született fiatalember, aki egy másik embert is megsebesített. Szíriai testvéreimért állok bosszút! – kiáltotta a zavart férfi a metrómegállóban, ahol a rendőrök csak elektromos pisztollyal tudták megfékezni.

A súlyos sérültet csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Ötórás műtéttel sikerült megmenteni az életét. Mindez múlt decemberben történt, nem sokkal azután, hogy a brit kormány úgy határozott: Amerikához és Franciaországhoz hasonlóan légitámadásokat indít az Iszlám Állam ellen.

A tettes okostelefonjában felvételeket találtak az Iszlám Állam nyilvános nyakazó szertartásairól, és ami még súlyosabban esett latba: annak a brit katonának a lemészárlásáról, akit a nyílt utcán ölt meg egy iszlamista fanatikus Angliában.

Mindennek alapján a bíróság elfogadta az ügyész érvelését, hogy a 30 éves fiatalember igen veszélyes a társadalomra. A védelem arra alapította elképzeléseit, hogy a vádlott elméjében zavart. Korábban három hónapon keresztül elmegyógyászati kezelés alatt állt, mert kábítószerfüggő volt. A család azt is jelezte a hatóságoknak, hogy a fiatalembernek látomásai vannak és éjszaka démonokkal társalog.

Mindez nem volt elég ahhoz, hogy elmebetegnek nyilvánítsák. Állapotát mégis figyelembe vették: nyolc és fél évet kell letöltenie az igen szigorú fegyházban Broadmoorban. Ezt követően orvosi felülvizsgálat lesz és szóba kerülhet az ítélet enyhítése is. Addig azonban érvényben marad az életfogytiglan, melyet azért kapott az iszlamista fanatikus, mert két embert megsebesített a londoni metróban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez