Kárpótlást akarnak a rabszolgaságért

A Black Lives Matter elnevezésű polgárjogi mozgalom tagszervezetei kárpótlást szeretnének a rabszolgaságért, és egy sor javaslatot terjesztettek elő.

A mozgalom – amelynek jelentése magyarul: a fekete életek számítanak – nyilvánosságra hozta első politikai platformját, amelyet a választások szereplőinek figyelmébe ajánlott.

A mintegy ötven tagszervezet koalíciójából álló, laza szerveződésű mozgalom programja hat követelést és további mintegy negyven ajánlást fogalmaz meg, ezek az amerikai katonai kiadások csökkentésétől kezdve a biztonságos ivóvíz megteremtéséig az élet sok területére kiterjednek.

A legfontosabb követelés a büntetőjogi reform megvalósítása és a kárpótlás a rabszolgaság korszakának borzalmaiért. Közleményében a mozgalom leszögezi azt is, hogy véget kell vetni “a fekete közösségek elleni, láthatóan növekvő erőszaknak”.

“Radikális változást akarunk, nem pedig egyszerű reformot” – nyilatkozta Michaela Brown, a mozgalom egyik tagszervezete, a Baltimore Blokk szóvivője. Egy másik tagszervezet pedig a közleményében azt hangsúlyozta, hogy egyik nagy párt sem viseli szívén az amerikai feketék gondjait.

A programot pár nappal a fergusoni afroamerikai tinédzser fiú, Michael Brown halálának második évfordulója előtt hozták nyilvánosságra. A Missouri államban lévő Fergusonban két évvel ezelőtt lett a rendőri erőszak áldozata a fegyvertelen Brown. Az elkövető rendőr fehér volt, s a tragédia után zavargások törtek ki, a Black Lives Matter mozgalom pedig ennek nyomán alakult meg. A fergusoni eset után kezdődött ismét országos vita az Egyesült Államokban az amerikai büntetővégrehajtási rendszerben is tapasztalható faji megkülönböztetésről.

A demokraták philadelphiai konvencióján a múlt héten hangsúlyos szerepet kapott a faji kérdés és a feketék elleni erőszak, jóllehet, a Black Lives Matter mozgalom nem biztosította támogatásáról a demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez