Katonákat és rendőröket akasztottak a tálibok

Tálib felkelők három katonát, két rendőrt és egy civilt akasztottak fel a kietlen, nyugat-afganisztáni Faráh tartományban a múlt héten – közölte szerdán a tartomány rendőri műveleteinek vezetője.

A kivégzést megelőzően a hat férfit egy tálibok által működtetett bíróság elé állították. Az önkényesen bíráskodó törvényszék a halálbüntetés okaként az afgán kormánnyal való együttműködést jelölte meg. Foglyaikat néhány héttel ezelőtt rabolták el a tálibok, és múlt csütörtökön végezték ki őket.

A szélsőségesek hónapok óta rettegésben tartják az ellenőrzésük alatt álló területeken az utazókat. Megállítják a járműveket, ellenőrzik az utasok és a gépkocsivezetők személyazonosságát, majd megölik vagy elhurcolják azokat, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak, illetve a biztonsági erőknek, nemzetközi szervezeteknek vagy az afgán kormánynak dolgoznak.

A központi kormányzat ellen évek óta fegyveres felkelést folytató tálibok az utóbbi hónapokban több jelentős sikert is elkönyvelhettek, ami miatt sokan kételkednek abban, hogy az afgán biztonsági erők nemzetközi támogatás híján is képesek fenntartani a rendet az országban. Mióta a NATO 2014 végén leállította harci bevetéseit az országban, a tálibok nem csupán a hagyományosan “felségterületüknek” számító déli és keleti országrészeken, hanem a korábban biztonságosnak számító északi térségekben is megvetették lábukat.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez